9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Cvijanović: Cilj je povećanje plata

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da bi za dodatno unapređenje privrede trebalo nastaviti sa njenim rasterećenjem i usmjeravanjem sredstava nakupljenih po tom osnovu na plate radnika u Srpskoj, što je Vlada radila u posljednjem periodu. 

Cvijanovićeva je istakla da cilj mora biti povećanje plata, te u vrlo kratkom roku najniža plata mora iznositi 500 KM, a prosječna 1.000 KM.

„Treba jačati rad kontrolnih organa i uhvatiti se u koštac sa sivom ekonomijom. Dijalog sa poslovnom zajednicom mora ostati čvrst, jer samo kada smo zajedno postižemo dobre rezultate“, rekla je Cvijanovićeva u Banjaluci nakon konferencije „Privreda Republike Srpske od 2019. do 2022. godine – dijalog za budućnost“.

Ona je istakla da postoje određene rezerve koje će se morati iskoristiti u budućem periodu, te odraziti na plate radnika, ali i na rasterećenje privrede.

Još nisu iscrpljena sva rješenja, naglasila je ona, a današnji skup je organizovan da bi se do njih došlo.

Cvijanovićeva je rekla da Vlada i poslovna zajednica moraju naći odgovor za izazov kakav je odlazak ljudi iz Srpske, ističući da je sigurna da će nizom mjera uspjeti savladati taj problem i svesti ga na neku normalnu mjeru da ne trpi privreda.

Prema njenim riječima, važno je što je realizovano 75 odsto stvari koje je Vlada definisala sa poslovnom zajednicom u Memorandumu o zajedničkim politikama, a preostale obaveze bi trebalo da budu završene do kraja godine.

„Memorandumu je prethodio ozbiljan dijalog kojim su definisane i kreirane mjere koje su provedene. Prije nekoliko godina uveli smo neoporezivi dio dohotka od 200 KM, što je od ove godine 500 KM, s tim što se od tih 300 KM, sredstva usmjeravaju na plate radnika, umjesto u budžet, zbog čega je i došlo do povećanja plata od 30 do 50 KM za svakog radnika“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, donesen je i Zakon o multilatelarnoj kompenzaciji što je pospješilo likvidnost i raščišćavanje obaveza.

„Definisali smo i registar parafiskalnih nameta. Važno je što smo kroz potpisani Memorandum definisali rješenje koje podrazumijeva i refundiranje troškova porodiljskog odsustva u bruto iznosu“, dodala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se kroz posljednje rasterećenje u korist radnika Vlada odrekla 60 miliona KM iz budžeta.

Konferencija je organizovana sa ciljem ukazivanja na izazove sa kojima se suočava domaća privreda i predlože moguća rješenja za njihovo prevazilaženje u budućnosti i doradi nacrt smjernica za razvoj privrede, koje su u proteklih nekoliko mjeseci zajednički pripremili Vlada i poslovna zajednica.

Konferenciji su prisustvovali i predsjednik Republike Milorad Dodik, ministri, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Dragutin Škrebić, predsjednik Privredne komore Borko Đurić i drugi privrednici.

Skup je organizovala Vlada Republike Srpske, u saradnji sa Unijom udruženja poslodavaca i Privrednom komorom Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se