10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Crnogorska vlast odnos prema SPC temelji na lažnoj ideologiji

BUDVA – Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da crnogorska vlast na lažnoj ideologiji temelji odnos prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi. 

Mitropolit Amfilohije je istakao da je neshvatljivo bezumlje i neprihvatljivo insistiranje crnogorske vlasti na donošenju zakona koji predviđa otimanje od Crkve svih hramova u Crnoj Gori sagrađenih do 1918. godine.

„I to insistiraju da oduzimaju samo pravoslavne hramove. Da li je to moguće ako zakon važi za sve? Moraće onda da oduzimaju i rimokatoličke crkve i islamske džamije koje su podignute do 1918. godine, a koje se nalaze na teritoriji današnje Crne Gore“, rekao je vladika Amfilohije.

On kaže da crnogorska vlast prijeti otimanjem hramova samo zato što se oni nazivaju srpskim i poriče odluku Venecijanske komisije u vezi nacrta zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, koja je objavljena još 2015. godine.

„Šta će da rade sa hramovima u Boki Kotorskoj, gdje je Crna Gora, vlast zadobila, i to koliko sam čuo prinudno, tek 1945. godine? Kao nezavisna država tu vlast u Boki je prvi put u istoriji Crna Gora zadobila tek 2006. godine“, rekao je vladika Amfilohije u Budvi, gdje je u crkvi Svete Trojice služio Svetu arhijerejsku liturgiju.

Mitropolit Amfilohije je dodao da je ta nezavisnost za poštovanje, ali da nije to što vlast na lažnoj ideologiji temelji odnos prema Crkvi, prenijela je Mitropolija crnogorsko-primorska.

On je podsjetio da je sva istorija Crkve u znaku Hristovog raspeća, ali i Hristovog vaskrsenja i poručio da bi bilo dobro da Vlada Crne Gore prestane da goni Crkvu Hristovu.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se