18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Britanski agenti režiraju haos na Kosovu

BEOGRAD – Velika Britanija je posredstvom svoje obavještajne službe MI6 direktno uključena u raspirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i opstrukciju posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića južnoj srpskoj pokrajini, saznaju beogradske „Večernje novosti“. 

List piše da su Britanci ostali najtvrđa brana za dogovor o razgraničenju između Srba i Albanaca, a svojim agenturnim radom na terenu nastoje da kompromituju održiv sporazum između dvije strane za koji se zalaže predsjednik Srbije.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za „Večernje novosti“ da u opstrukciji Vučićeve posjete učestvuju predstavnici jedne veoma uticajne zemlje u Savjetu bezbjednosti UN, a nije riječ o SAD, Rusiji, Francuskoj niti Njemačkoj.

„Očigledno je reč o koordiniranoj akciji koja ohrabruje sve koji su na Kosovu i Metohiji protiv postizanja mirovnog sporazuma“, rekao je Dačić.

Analitičar Dragomir Anđelković rekao je da Britanci imaju dva cilja, od kojih je prvi da iskoriste Balkan kao monetu za potkusurivanje sa Nijemcima i da poruče da, ako im budu pravili problem oko Bregzita i izlaska iz EU, mogu da zapale vatru.

„Drugi je da oni uvek deluju antiruski, a trenutno su više proalbanski nastrojeni, čak i od Amerikanaca“, istakao je Anđelković.

Univerzitetski profesor Aleksandar Rastović rekao je da je britanski uticaj zastupljen još od 1837. godine kada su uspostavljeni diplomatski odnosi sa Kneževinom Srbijom.

„Diplomatski predstavnici su bili i obaveštajci. Razlog delovanja je neprestani strah od ruskog uticaja“, naveo je Rastović.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se