9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Azinović: „Domaći teroristi“ predstavljaju ozbiljan problem zemljama zapadnog Balkana

SARAJEVO – Stručnjak za borbu protiv terorizma Vlado Azinović rekao je da „domaći teroristi“ predstavljaju ozbiljan problem zemljama zapadnog Balkana, a naročito propovjednici koji drugačijom verzijom islama od uvriježene, indoktriniraju lokalno stanovništvo. 

Azinović je naveo da jedan od rizika u regionu predstavlja sve veći uticaj stranih figura, od religioznih vođa, političara, pa čak i zabavljača koji su, kako je rekao, u nekim slučajevima dio sistemskog nastojanja da utiču na politički, privredni i socijalni smjer zemalja zapadnog Balkana.

On je naveo da su djelimično opravdane bojazni da strane terorističke grupe mogu naći podloge u regionu, posebno s obzirom na istoriju sukoba, političku korupciju i ekonomske disfunkcije koje obilježavaju mnoge zemlje bivše Jugoslavije.

„S obzirom na to da je takozvana `Islamska država` razbijena i da je uglavnom okončan povratak stranih boraca, bezbjednosni problemi povezani sa ISIL-om ili drugim džihadističkim grupama su transformisani. Uprkos brutalnom načinu na koji je utopijski san o islamskoj teokratiji po zamisli ISIL-a završio, organizacija živi i prelazi u ono što mnogi stručnjaci već upućuju na ISIL dva“, naveo je Azinović.

Prema njegovim podacima, iz BiH je u pet godina u takozvanu „Islamsku državu“ otišlo 240 lica, navodi „Večernji list“ izdanje za BiH.

Iako oblik i uticaj džihadističkih organizacija ostaju briga mnogim zvaničnicima zapadnog Balkana, Azinović je rekao da su brojni stručnjaci naglasili kako su manje zabrinuti zbog izgleda bivšeg borca koji se vraća sa željom da počini nasilje, nego zbog „usamljenih vukova“ koji se učine poznati vlastima prvi put kada počine teroristički napad.

„U najvećem dijelu povratnici iz Sirije i Iraka poznati su zvaničnicima i prate ih obavještajni akteri. To nudi `domaćim teroristima` relativno veću slobodu kretanja i sposobnost komuniciranja bez pratnje, što ih čini potencijalnim većim rizikom za društvo“, navodi Azinović.

Azinović, između ostalog, navodi i da fondacije zalivskih zemalja, posebno u BiH i na Kosovu, nastoje promovisati drukčiju verziju islama od onog u BiH, ali da nema dokaza u njihovoj povezanosti sa radikalnim ekstremizmom.

Azinovićevo istraživanje objavljeno je kao dio projekta pod nazivom „Razumijevanje nasilnog ekstremizma na zapadnom Balkanu“, koji finansira britanska Vlada.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se