Atina poštuje izbor građana – kontradiktoran rezultat referenduma

ATINA – Ministarstvo inostranih poslova Grčke saopštilo je da ova zemlja poštuje izbor građana iz susjedne zemlje kada je riječ o rezultatima referenduma, koje komentarišu kao kontradiktorne. 

U izjavi grčkog ministarstva, objavljenoj više od sat i po nakon završetka glasanja, navedeno je da „Grčka pažljivo, ali sa odgovarajuće udaljenosti, nadgleda događaje“, ali takođe „ostaje vezana za Prespanski ugovor“, javio je dopisnik agencije MIA iz Atine.

„Ishod referenduma u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji je konsultativni i nije dio obavezujućih odredaba Prespanskog ugovora. Ishod je kontradiktoran. Preovladavaju glasovi `za`, ali bez odgovarajućeg odziva na referendum“, navedeno je u izjavi grčkog ministarstva.

Ministarstvo inostranih poslova Grčke navodi da naredni koraci zahtijevaju trezvenost i nezavisnost svih strana, kako bi se osigurala pozitivna dinamika Prespanskog ugovora.

Na osnovu obrađenih 53,74 odsto glasačkih mjesta, na današnjem referendumu u Makedoniji za članstvo u EU i NATO i promjenu imena države 90,83 odsto građana glasalo je „za“, a izlaznost je bila 34,90 odsto, podaci su Državne izborne komisije.

Referendumsko pitanje je glasilo „Da li ste za članstvo u EU i NATO-u sa prihvatanjem Sporazuma Republike Makedonije i Republike Grčke?“.

Da bi referendum uspio, na njega je trebalo da izađe 50 odsto upisanih birača, plus jedan, a pravo glasa imalo je više od 1,8 miliona građana.

Referendum na kojem su se građani Makedonije izjašnjavali o promjeni imena te bivše jugoslovenske republike u Sjeverna Makedonija raspisan je kao konsultativni, odnosno neobavezujući.

(SRNA)

Back to top button