15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Albanci neozbiljni, neodgovorni, nepredvidivi i ne poštuju dogovore

BEOGRAD – Premijer Srbije Ana Brnabić rekla je da dešavanja na Kosovu i Metohiji povodom posjete predsjednika Aleksandra Vučića pokazuju da su Albanci neozbiljni, neodgovorni, nepredvidivi i da ne poštuju dogovore. 

„Ovo što se dogodilo pokazuje kompleksnost i osetljivost situacije na Kosovu i Metohiji i potvrđuje navode da su politički predstavnici Albanac nepouzdani i nespremni da ispune dogovore“, rekla je Brnabićeva za Televiziju „Pink“.

Ona je istakla da je ovo što se dogodilo još nevjerovatnije kada se ima u vidu da je Vučić poslao samo poruke mira, stabilnosti i budućnosti i za Srbe i za Albance.

Brnabićeva je ukazala da je očigledno da albanskim političarima stabilnost nije u interesu.

„Oni su karijeru izgradili u ratu i ne znaju da se ponašaju u miru“, rekla je Brnabićeva i dodala da prati situaciju zajedno sa svojim timom i da su „u pripravnost“.

Bivši pripadnici terorističke OVK jutros su blokirali puteve prema selu Banje u naselju Srbija, južno od Ibra, koje je tokom boravka na Kosovu i Metohiji trebalo da posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada privremenih institucija u Prištini jutros je otkazala Vučićevu posjetu selu Banje iz bezbjednosnih razloga, ali je predsjednik Srbije, uprkos takvoj odlucio krenuo makadamskim putem.

Konvoj u kojem je bio predsjednik Srbije zaustavio je KPS u selu Ugljare, a nakon toga se vratio prema Kosovskoj Mitrovici.

Vučićeva posjeta diplomatska pobjeda Srbije

Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji i dešavanja u vezi sa tim u srpskim enklavama velika su diplomatska pobjeda Srbije i veliki fijasko prištinskih vlasti, ocijenio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić. 

Dačić je rekao da je svaka izgovorena riječ predsjednika Srbije bila na liniji „onoga o čemu se govori u Briselu, Vašingtionu, Moskvi“.

„To je potreba da rešimo probleme sa Albancima i da otpočnemo novu eru u našim odnosima. Ako se neko tome protivio on nije za mirno rešenje“, rekao je Dačić za televiziju „Pink“.

On je istakao da je Vučićeva posjeta pokazala surovu realnost, a to je da je položaj Srba na Kosovu i Metohiji nepodnošljiv, ali i da postoje dvije potpuno drugačije pozicije, a to su sjever i Srbi koji žive u enklavama na jugu pokrajine.

„Mislim da je sve ovo kontraproduktivno za kosovsku stranu i pokazali su sa kakvim se sve problemima Srbi koji tamo žive susreću, jer to je deo njihovog svakodnevnog života“, rekao je Dačić.

On je naveo da ne može da se složi sa ocjenom prištinskih vlasti da se albanski narod kod sela Banje spontano okupio i istakao da su ih okupili oni kojima je smetao prvi dan posjete Vučića.

KFOR: Vučićeva bezbjednost zagarantovana

Kfor je danas saopštio da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću niko ne prijeti i da je njegova bezbjednost zagarantovana, te da je spreman da interveniše ako bude potrebno. 

U saopštenju se navodi da Kfor radi u koordinaciji sa institucijama na Kosovu i kosovskom policijom da bi se osigurala bezbjednost predsjednika Srbije, prenose beogradski mediji.

„Povodom protesta na putu ka selu Banje, Kfor je u kontaktu sa kosovskom policijom kako bi se uklonile blokade i vratila sloboda kretanja, i spreman je da interveniše u skladu sa svojim mandatom, ukoliko bude potrebno“, poručili su iz Kfora.

EU izrazila je žaljenje zbog otkazivanja posjete predsjednika Srbije selu Banje i zatražila od svih nadležnih da obezbijede red i bezbjedan prolazak tokom cijelog dana.

Maja Kocijančič, portparol visokog predstavnika Federike Mogerini, rekla je da su puna posvećenost očuvanju mira i bezbjednosti naroda Kosova i Srbije, mudrost i smirenost ono što je potrebno u ovom trenutku.

Bivši pripadnici terorističke OVK jutros su blokirali puteve prema selu Banje u naselju Srbija, južno od Ibra, koje je tokom boravka na Kosovu i Metohiji trebalo da posjeti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsjednik privremenih institucija u Prištini Hašim Tači rekao je da razumije „opravdanu reakciju“ Albanaca protiv posjete predsjednika Srbije dreničkom kraju, kao i razočaranje Srba u selu Banje zbog nemogućnosti da ova posjeta bude realizovana.

Tači je na Fejsbuk profilu naveo da im protesti i blokiranje puteva, kada se trude za mir i pomirenje, uopšte ne pomažu.

„Svi se moramo držati i pokazati minimalnu kulturu ljudskog razumevanja i komunikaciju“, naveo je Tači, koji se na Fejsbuku oglasio nakon što je Vučić odustao od posjete selu Banje.

Dvodnevna posjeta predsjednika Srbije Kosovu i Metohiji prethodno je odobrena prema planu koji je predviđao i susret sa Srbima u Banji.

Zbog protesta Albanaca, vlada privremenih institucija u Prištini jutros je otkazala Vučićevu posjetu selu Banje iz bezbjednosnih razloga, ali je predsjednik Srbije, uprkos takvoj odlucio krenuo makadamskim putem.

Konvoj u kojem je bio predsjednik Srbije zaustavio je KPS u selu Ugljare, a nakon toga se vratio prema Kosovskoj Mitrovici.

Prema pisanju „Sputnika“, Albanci su uslovili Vučića da im se izvini za ratne zločine kako bi dobio dozvolu da nastavi posjetu Srbici, odnosno selu Banje.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se