8.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Vlada Srpske spremna za novu fazu u američko-srpskim odnosima

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da je Vlada Srpske opredijeljena za saradnju i spremna za novu fazu u američko-srpskim odnosima, te izrazila zadovoljstvo što i u Vašingtonu postoji mnogo ljudi koji na isti način razmišljaju.

Cvijanovićeva je u obraćanju na akademskom simpozijumu u Vašingtonu, povodom obilježavanja stotinu godina od podizanja srpske zastave ispred Bijele kuće, istakla da je ovo prilika da se ukaže na činjenicu da su američki građani u prošlom vijeku prihvatili stotine hiljada Srba, od kojih su mnogi dali nemjerljiv doprinos razvoju SAD, ali i cijelog čovječanstva.

Ona je naglasila da su srpski i američki narod bili saveznici u dva svjetska rata, te da su loši odnosi tokom devedesetih godina, istorijski posmatrano, izuzetak, a ne pravilo, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

„Od Nikole Tesle i Mihajla Pupina u nauci do Karla Maldena u Holivudu i Vlade Divca i Nikole Jokića u NBA ne postoji segment američkog života u kojem srpski doseljenici nisu dali vrijedan i značajan doprinos. Zauzvrat, američko društvo je srpske imigrante od njihovog dolaska dočekalo otvorenih ruku i pružilo im priliku da ostvare puni potencijal“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da su zato događaji kao što je ovaj toliko važni, zbog čega je potrebno hitno početi pisati novo poglavlje u istoriji američko-srpskih odnosa.

„Znam da je Vlada Srpske – a sigurna sam da moje kolege u Vladi Srbije u Beogradu razmišljaju na isti način – spremna i odlučna da pruži svoj doprinos kako bi se započeo novi period bliže saradnje u američko-srpskim odnosima, i sigurna sam da i u Vašingtonu danas ima mnogo onih
koji na isti način shvataju potrebu za saradnjom“, istakla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, vrijeme je da isti ideali i vrijednosti koje su ujedinile američki i srpski narod tokom Prvog svjetskog rata, a koji su ponovo potvrđeni u Drugom svjetskom ratu, opet spoje dva naroda, radi suočavanja sa brojnim izazovima u Evropi i svijetu.

„Sa ovakvim razmišljanjima, koristim priliku da zahvalim gospodinu Branku Terziću i njegovim prijateljima, kao i istaknutim predstavnicima Srpske pravoslavne crkve u Sjevernoj Americi, za organizaciju ovako važnog događaja i za poziv da u njemu učestvujem“, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je zahvalila i kolegama iz Stejt departmenta što su se pridružili obilježavanju događaja koji, kako je navela, nosi mnogo simbolike za američko-srpske odnose.

Ona je izrazila zadovoljstvo što je, u ime Vlade Srpske, u Vašingtonu povodom obilježavanja stogodišnjice od dana kada je američki predsjednik Vudrou Vilson naredio da se srpska zastava zavijori ispred Bijele kuće, kako bi se odalo prizanje i ukazala čast prema velikim žrtavama srpskog naroda i doprinosa koji su srpski borci dali boreći se na strani saveznika u toku Prvog svjetskog rata.

Akademskom simpozijumu koji je povodom svečanog jubileja organizovalo Udruženje „Srpska narodna odbrana“ prisustvovali su, između ostalih, episkop istočnoamerički Irinej i pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel.

Cvijanovićeva se nakon simpozijuma sastala sa predstavnicima američke Korporacije za privatne investicije u inostranstvu /Overseas Private Investment Corporation-OPIC/ i tom prilikom je sa zainteresovanim investitorima iz SAD razgovarano o mogućnosti i potencijalima za ulaganja u Republiku Srpsku.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se