20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Mladima nova šansa za krov nad glavom

Banjaluka – Mladi u Republici Srpskoj dobili su još jednu šansu da lakše dođu do krova nad glavom jer je juče raspisan novi konkurs za subvencionisanje kamatnih stopa na stambene kredite.

Konkurs je raspisalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, a da bi mogli aplicirati za subvencije od jedan odsto, mladi i mladi bračni parovi treba da imaju odobren kredit od poslovne banke koja ima sredstva iz Investiciono-razvojne banke (IRB) RS. Još jedan od uslova je da u trenutku zaključenja ugovora sa bankom nisu imali više od 35 godina i da su državljani Srpske. Za deset godina, koliko se realizuje ovaj program, odobrene su 3.233 subvencije, za šta je izdvojeno oko 8,5 miliona maraka.

– U budžetu za ovu godinu za te namjene planirano je 1,6 miliona maraka. Vraćena je i kreditna linija za samce, što je jako važno. Rješavanje stambenog pitanja je značajan korak ka formiranju porodice i nadamo se da će i ovo biti jedan od značajnih podsticaja mladima da se odluče na taj korak – naveli su u Ministarstvu. Konkurs za izbor korisnika subvencija ostaje otvoren do 26. avgusta.

Koliko mladima znači svaki vid pomoći i podrške kako bi kupili stan, najbolje znaju oni sami.

– Imajući u vidu okolnosti u kojima mladi teško dolaze do posla, a još teže do vlastitog krova nad glavom, ovaj program, koji se realizuje već nekoliko godina, veoma je važan i predstavlja značajnu olakšicu – rekla je predsjednica Omladinskog savjeta RS Danijela Topić.

Sanja S., koja je prije tri godine sa suprugom podigla stambeni kredit i kupila stan u Banjaluci, ističe da se godišnje putem subvencija uštedi cijela rata.

– Bilo je ranije problema u vezi sa isplatom subvencija, ali je to u posljednje vrijeme regulisano, tako da je posljednja isplaćena za april ove godine – kazala je ova Banjalučanka.

IRB je nedavno smanjio kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Nova kamatna stopa iznosi 3,6 odsto za beneficiranu grupu, četiri odsto za prvu i 4,2 odsto za drugu grupu. Po istom sistemu preračunati su i krediti koji su odobreni prije izmjene pravila plasmana, što znači da je i njihovim korisnicima smanjena rata.

Zahtjev i aplikacija

Aplikaciona forma za podnošenje zahtjeva za dodjelu subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove navedena je na sajtu Vlade RS (njnjnj.vladars.net), stranica Ministarstva porodice, omladine i sporta u rubrici konkurs za izbor korisnika subvencije kamatne stope na stambene kredite za mlade i mlade bračne parove. Popunjenu aplikacionu formu i dokumentaciju neophodno je dostaviti poštom na adresu Ministarstva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se