LIFESTYLE

Da li ste sigurni od udara groma u automobilu?

Nestabilno vrijeme i skoro svakodnevna jaka kiša, grmljavina, sijevanje munja otvaraju pitanje sigurnosti ljudi na različitim mjestima.

Kako stoje stvari s automobilima, koliko smo sigurni u limenim ljubimcima?

Najvažnije: Putnici u automobilima su skoro sasvim sigurni, čak i ako grom udari direktno u vozilo. Automobil djeluje kao Faradayev kavez (zaštita od električnog polja) i usmjerava električno pražnjenje oko putnika.

Ipak, postoje neki savjeti vozačima za ovakve situacije. Tokom jakih padavina praćenih grmljavinom, za parking treba izabrati mjesto bez povišenih tačaka, zatvoriti prozore i ostale otvore, ako je moguće uvući antenu.

U unutrašnjosti ne dodirivati metalne dijelove koji su povezani s karoserijom, iako ih je sve teže naći u vremenu „plastifikacije“ komponenti.

U slučaju direktnog udara munje, na automobilima bi se mogla pojaviti sitna šteta. Tokom testova u visokonaponskim laboratorijama, istražitelji su pronalazili „pečate“ na laku i bočnim stranama pneumatika.

A da li kabriolet štiti od munje? Nakon što se zatvori platneni krov, i ovdje djeluje Faradayev kavez.

Objašnjenje: U skoro svakom dijelu krovne konstrukcije postoje lukovi i šipke napravljeni od metala koji odvode elektricitet u zemlju, a istu funkciju obavljaju i okviri vjetrobrana, sigurnosni okvir i mehanizam pokretnog krova.

Laboratorijske simulacije ostavile su tragove „opekotina“ na gornjem dijelu platnenog krova, ali bez opasnosti po lutke koje su „glumile“ putnike. Takođe, ne postoje policijski izvještaji o stradanju osoba u kabrioletima, Radiosarajevo.ba.

Tagovi
Back to top button
Close
Close