Ex-Yuizbor urednikanaslovnaVIJESTI

Vladika Jovan: Slijede nove seobe Srba sa Balkana

PODGORICA – Gdje god se selio i gdje god se nalazio srpski narod, stub mu je Srpska pravoslavna crkva (SPC) koja je već pred izazovom da prihvati novi talas iseljenika, izjavio je Njegovo preosveštenstvo vladika slavonsko-pakrački Jovan.

“Ono o čemu se ne priča jeste da se nalazimo usred sveopšte seobe koja je sada pogodila Hrvatsku, ali nema sumnje da će zahvatiti i ostatak jugoistočne Evrope, Balkana ili kako već da nazovemo ovaj naš kraj sveta”, rekao je vladika Jovan.

On navodi da se Srbi masovno sele iz Hrvatske, sa Kosova, te da im slijedi i selidba iz Srbije.

“To će se desiti kada EU olakša zapošljavanje državljanima zemalja koje nisu u Uniji – Crne Gore, Srbije, BiH, Makedonije”, rekao je vladika Jovan, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Vladika Jovan smatra da će nove seobe Srba biti prouzrokovane društvenim stanjem nakon ratova devedesetih godina i sveopštim siromašenjem i pljačkom, usljed čega mlad čovjek ne vidi budućnost u svojoj otadžbini.

“U takvoj situaciji on se okreće zemljama starog kapitalizma u kojima postoje standardi i radničko dostojanstvo. U ovom trenutku Nemačka nudi milion radnih mesta”, pojašnjava vladika Jovan.

On kaže da je Crkva već pred izazovom da prihvati ovaj novi talas iseljenika koji će uskoro biti mnogo veći i očekuje je ozbiljan rad.

SRNA

Tagovi
Back to top button
Close
Close