2 C
Zvornik
20. април 2024.

Usvojen rebalans budžeta

BANJALUKA – Vlada Republike Srpske usvojila je danas predloženi rebalans ovogodišnjeg republičkog budžeta po hitnom postupku od 3.424.000.000 KM, koji je za 87 miliona KM veći od planiranog budžeta za ovu godinu, rekao je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija.

Tegeltija je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sjednice Vlade rekao da osnov za rebalans budžeta predstavlja rast izvornih prihoda od 74 miliona KM, od čega 55,3 miliona KM čine poreski prihodi, a 18,4 miliona KM neporeski prihodi.

„Od 55,3 miliona KM poreskih prihoda, 19,3 miliona KM odnosi se na porez na dohodak i dobit, 16,2 miliona KM odnosi se na indirektne poreze i 19,4 miliona KM na doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ima još određenih prihoda“, precizirao je Tegeltija.

Prema njegovim riječima, Vlada je ove godine ranije počela rebalans budžeta zbog toga što su prihodi veći od planiranih, kao i da bi svi projekti mogli biti realizovani na vrijeme.

„Najveći dio rebalansa budžeta, odnosno rasta prihoda, od oko 56 miliona KM biće namijenjen za kapitalna ulaganja, od čega 11 miliona KM za poljoprivredu, a 45,3 miliona KM za kapitalna ulaganja unutar budžeta, o čemu će Vlada donositi pojedinačne odluke. Deset miliona KM planirano je za Fond penzijskog i invalidskog osiguranja, 12 miliona KM za Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, te 8,7 miliona KM za dodatne troškove prevoza koji su nastali kao posljedica odluke Ustavnog suda“, naveo je Tegeltija.

On je naglasio da je opredjeljenje Vlade da višak tekućih prihoda bude usmjeravan na otplatu javnog duga, a jedan odsto BDP-a iz budžeta za kapitalna ulaganja.

„U budžetu imamo gotovo 99 miliona KM na toj poziciji, a procjena Zavoda za statistiku je da je oko 9.990.000.000 KM naš BDP u prošloj godini“, rekao je Tegeltija.

On je naveo da su danas po hitnom postupku usvojeni i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o izvršenju budžeta Republike Srpske za ovu godinu, te Prijedlog odluke o izmjeni odluka o dugoročnom zaduženju Srpske prema kojem se mijenja struktura zaduženosti i njen iznos sa 470 miliona na 540 miliona KM.

„Ove godine nemamo emisiju trezorskih zapisa i odlučili smo da sa njima ne idemo do kraja godine, jer nemamo poteškoća u vezi sa likvidnošću. Smatramo da je mnogo bolje da naše zaduženje iz kratkoročnog preusmjerimo u dugoročno“, pojasnio je Tegeltija.

On je istakao da se razmišlja o povećanju plata i penzija u ovoj godini, ali da rebalansom nisu planirana sredstva za povećanje plata.

„Budžetom su planirana sredstva za povećanje penzija od dva odsto, koje ide sa aprilskom penzijom. Sa deset miliona KM koji su rebalansom planirani za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja stvara se pretpostavka da se može pomoći penzionerima“, kaže Tegeltija.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se