5.9 C
Zvornik
24. април 2024.

Prijem za učenike i profesore iz Portugalije

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović primio je danas učenike i profesore iz grada Barselosa u Portugaliji koji su od 5. do 11. maja gosti učenicima i profesorima SŠC „Petar Kočić“.

Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo povodom boravka učenika i profesora iz Portugalije u našem gradu i uspostavljanja prijateljstava između učenika.

– Naša srednja škola je uspostavila saradnju sa portugalskom školom i nekoliko dana su njihovi učenici smješteni kod naših. Nakon toga naši učenici će otputovti kod njih i to je nešto što treba češće realizovati tako da naša djeca vide kako se u drugim zemljama živi, uči, šta su nam razlike. Naši učenici stekli su na ovaj način nove prijatelje i očekujem da ćemo i na nivou naša dva grada vrlo brzo uspostaviti saradnju – rekao je Stevanović.

On je napomenuo da su škole u Portugaliji u materijalnom smislu možda opremljenije, ali da naš sistem školstva ne treba mijenjati, već da ga treba samo usavršavati.

Direktor zvorničke škole Biljana Pisić podsjetila je da je saradnja sa Portugalcima počela prošle godine zahvaljujući prijateljima iz škole „Srečko Kosovel“ iz Sežane u Sloveniji.

– Bili smo na studijskom putovanju u Barselosu i dogovorile saradnju među školama. Nakon toga imamo ovu šestodnevnu posjetu u okviru koje ćemo učenicima i profesorima iz Barselosa pokazati ne samo naš grad nego regiju, a naši učenici će ići u uzvratnu posjetu u oktobru. Ova saradnja je izuzetno značajna našim učenicima, a kako smo čuli od naših gostiju i oni se jako lijepo druže. Takođe i profesori su zaista oduševljeni našim gostoprimstvom – istakla je Pisićeva.

Ona je dodala da su danas imali nekoliko radionica u školi, učili su kako se prave neka naša nacionalna jela, prikazane su prezentacije vezane za naš grad, posjetiće Đurđev Grad, iće će u Miliće, kao i u Bijeljinu.

Fernando Karvaljo, koordinator projekta u okviru Evropskih fondova ERASMUS+ i profesor u srednjoj školi „Barselos“ iz Barselosa, rekao je da je veoma srećan posjetom Zvorniku, kao i da se raduje nastavku saradnje sa zvorničkom srednjom školom.

– Moje iskustvo u Zvorniku je jako lijepo, sličnog smo mentaliteta, ovdje su svi srdačni i gostoprimljivi, lijepo se provodimo. Ovoga puta smo saradnju i posjetu počeli sa učenicima, a nadamo se da sljedeće godine to unaprijedimo i pokušaćemo da dovedemo i porodice – rekao je Karvaljo koji je dodao da im se u Zvorniku dopala hrana i piće, a da je od svega ipak najljepša saradnja koju su uspostavili.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se