7.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Najbolji mali maturantima iz Hercegovine

BANJALUKA – Rješavanje jednačina i nejednačina ove godine najbolje je išlo malim maturantima iz Hercegovine, koji su bili najbolji i na testovima iz srpskog jezika.Najmanje znanja iz gramatike imaju đaci devetih razreda iz Doboja, dok se s matematikom najviše muče đaci iz prijedorske regije.

Pokazali su ovo rezultati eksterne provjere učeničkih dostignuća, koja je prošle sedmice organizovana u svim osnovnim školama u devetim razredima u RS.

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS, kazao je da su učenici devetih razreda imali eksternu provjeru dostignuća u 166 osnovih škola i probu male mature u 21 osnovnoj školi.

„Zadovoljni smo što je na eksternoj provjeri dostignuća i probi male mature prisustvovao veliki broj učenika. Na eksternoj provjeri dostignuća iz srpskog jezika i književnosti je prisustvovalo 98,52 odsto učenika, a probnoj maloj maturi 98,97 odsto, dok je iz matematike ne eksternoj provjeri dostignuća prisustvovalo 98,51 odsto, a na probnoj maloj maturi 98,80 odsto učenika“, kazao je Damjanović.

Stevica Džogazović, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola Prijedor, kazao je da od kada se održava eksterna provjera dostignuća đaci iz Prijedora pokazuju slabije znanje iz matematike.

„Mislim da učenici nedovoljno vremena posvećuju matematici, čini mi se da im postaje bauk“, kazao je Džogazović za „Nezavisne“.

On je dodao da se ipak kao dobri matematičari pokažu u srednjoj školi.

„Matematika u našim školama je jedan od težih predmeta“, navodi Džogazović.

Elvira Mijić, predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola dobojske regije, kazala je da ne zna zbog čega su tako niski rezultati eksterne provjere učeničkih dostignuća.

„Učenici su na vrijeme dobili zadatke, nastavnici su radili s njima i nije bilo zadataka koji su ih mogli iznenaditi“, kazala je Mijićeva.

Republički pedagoški zavod je 24. i 25. aprila ove godine stavio na provjeru znanje svih malih maturanata, i to iz matematike i srpskog jezika i književnosti.

„Za obavljanje ovako složenog posla kroz rad u komisijama za sprovođenje eksterne provjere dostignuća i probne male mature, za ispravljanje radova i reviziju rada komisija bilo je angažovano 2.567 nastavnika iz cijele RS“, kazao je Damjanović.

Ponovio je da je proba male mature održana u 21 osnovnoj školi u RS, a đaci su pokazali bolje znanje iz srpskog jezika, odnosno 48,46 odsto, dok je iz matematike to bilo 39,50 odsto.

„Rezultati na probnoj maloj maturi su malo slabiji nego na eksternoj provjeri dostignuća, jer su na eksternoj provjeri bili svi zadaci iz zbirke zadataka, a na probnoj maloj maturi dvije trećine zadataka je bilo iz zbirke zadataka, dok jedna trećina nije bila iz zbirke zadataka“, istakao je Damjanović.

REZULTATI

Eksterna provjera iz srpskog jezika i književnosti

Regionalni centar Trebinje: 68,65 odsto

Regionalni centar Bijeljina: 58,95 odsto

Regionalni centar Banjaluka: 55,31 odsto

Regionalni centar Prijedor: 53,67 odsto

Regionalni centar Zvornik: 52,58 odsto

Regionalni centar Istočno Sarajevo: 52,07 odsto

Regionalni centar Doboj: 48,03 odsto

Za cijelu Republiku Srpsku: 55,65 odsto

Eksterna provjera iz matematike

Regionalni centar Trebinje: 58,89 odsto

Regionalni centar Banjaluka: 42,54 odsto

Regionalni centar Bijeljina: 42,34 odsto

Regionalni centar Istočno Sarajevo: 39,84 odsto

Regionalni centar Zvornik: 37,95 odsto

Regionalni centar Doboj: 35,84 odsto

Regionalni centar Prijedor: 33,19 odsto

Za cijelu Republiku Srpsku: 41,51 odsto

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se