15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

U Zvorniku četiri lica koja su se vratila sa stranih ratišta

Opredjeljenje MUP-a je da radimo profesionalno svoj posao u skladu sa zakonom, da štitimo živote i imovinu naših građana, bezbjednost u Srpskoj. To su naši prioriteti i nećemo odstupiti od toga bez obzira koliko nas napadali i pokušali da loše utiču na ambijent u Srpskoj, poručio je Lukač u intervjuu za agenciju Srna

BANJALUKA – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da će ovogodišnja proslava 4. aprila – Dana policije Srpske biti organizovana u budućem Centru za obuku, jedinstvenom kompleksu u kojem će biti smještene organizacione jedinice i poligoni za obuku.

Lukač je u intervjuu SRNI istakao da se privodi kraju realizacija kapitalnog projekta na oko 50 hektara zemljišta, odnosno adaptacija i rekonstrukcija objekata bivše kasarne u Zalužanima kod Banjaluke, za šta je Vlada Srpske izdvojila 6,5 miliona KM.

On je naveo da će u Centru biti u kontinuitetu obučavani pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, ali i svih jedinica za podršku, kao i policija iz redovnog sastava MUP-a.

DODATNO OPREMANJE PRIPADNIKA POLICIJE

Osim ovoga, Lukač je u intervjuu SRNI najavio i dodatno opremanje pripadnika policije kratkim i dugim oružjem koje u skladu sa zakonom imaju pravo da nose.

„Svaki policajac mora da bude dovoljno opremljen propisanom opremom i
naoružanjem, ali i da bude obučen da izvršava postavljene zadatke s ciljem zaštite života i imovine naših građana“, rekao je Lukač.

Lukač je podsjetio da su policajci nedavno obukli novu uniformu i da su građani zadovoljni sadašnjim izgledom policajca, a oni koji nose uniformu njenim kvalitetom.

On je naglasio da je uniforma u skladu sa rokovima počela da pristiže i da se
kontinuirano dostavlja policajcima, te da bi do kraja aprila kompletna policija
Srpske trebalo da bude u novoj uniformi koju karakterišu šapke.

Prema njegovim riječim, realizacijom ovog projekta policajac u Srpskoj prvi put ima brendiranu uniformu kakvu nosi američka policija, a što ga čini prepoznatljivim na ulici od ostalih uniformisanih lica iz različitih agencija.

Lukač je napomenuo da je ova uniforma brenda „5-11“ bila jeftinija za 600.000 KM od stare uniforme koja je rađena na domaćem tržištu.

S namjerom boljeg rada MUP-a, resorni ministar je najavio i opremanje informacionim tehnologijama koje bi, između ostalog, služile u vještačenjima, istragama i uviđajima, ali i poboljšanje kapaciteta u kriminalističko-tehničkom centru, posebno kada je riječ o fiorenzici.

„Riječ je o skupoj opremi, ali imamo namjeru u budućem vremenu da je nabav

imo i obučimo naše ljude s ciljem kvalitetnijih istraga i boljih rezultata MUP-a“, rekao je Lukač.

PRIORITETI – BORBA PROTIV KRIMINALA, TERORIZMA, TRGOVINE ORUŽJEM I LJUDIM

On je naglasio da prioriteti u radu MUP-a ostaju i borba protiv organizovanog kriminala, terorizma, trgovine oružjem i ljudima, napominjući da za sve to trebaju dobri kadrovi, a koji se intenzivno školuju na Policijskoj akademiji.

„Na Akademiji školujemo 240 novih pripadnika od kojih je jedan manji broj za policiju Brčko distrikta. Raspisali smo konkurs za prijem 300 novih mladih policajaca koji će nakon školovanja na Policijskoj akademiji postati pripadnici MUP-a“, rekao je Lukač u intervjuu SRNI.

On je naglasio da dobre rezultate u radu pokazuju prethodne generacije koje su odlučile da nose uniformu policije Srpske i brinu o bezbjednosti Republike Srpske.

Govoreći o problemu terorizma, radikalizma i vehabijskih zajednica u BiH, Lukač je naveo da u Srpskoj nema registrovanih paradžemata, ali ima simpatizera i članova vehabijskog pokreta koji su pod kontrolom.

U Srpskoj se nalazi šest lica koja su se vratila sa stranih ratišta – četiri na području Zvornika i dva na području Teslića.

„Oni su pod kontrolom Uprave za borbu protiv terorizma i kompletnog MUP-a.
Interesuju nas njihova kretanja i kontakti koje ostvaruju sa drugim licima, jer je očigledno riječ o radikalizovanim ljudima od kojih se može očekivati da naprave neki potez koji može biti na štetu građana i Republike Srpske i BiH, a naš zadatak je da ih spriječimo u takvim namjerama“, naglasio je Lukač.

Napominjući da se povećava broj paradžemata u FBiH, Lukač je konstatovao da vlasti tog entiteta ne preduzimaju dovoljno aktivnosti da to zaustave i rade na deradikalizaciji takvih lica.

On je ukazao da takav pristup može dovesti do opasnosti ne samo u BiH, već i u
evropskim i zemljama okruženja.

„Apsolutno sam siguran da su svi koji se vrate sa stranih ratišta mnogo više
radikalizovani nego što ih je neko odgovarao od radikalnih stavova. Oni su obučeni da se ponašaju ekstremno i radikalno i, nažalost, oko sebe će okupiti mnogo mladih ljudi gdje će širiti svoju mrežu“, upozorio je Lukač.

On je naglasio da sve policijske agencije u BiH, ali i okruženju moraju da ulože mnogo više napora na zaustavljanju takvih pojava koje imaju veze sa terorizmom i iz kojih mogu izaći potencijalni teroristi.

Prema njegovim riječima, stanje bezbjednosti u Republici Srpskoj je zadovoljavajuće, iako pojedini funkcioneri na nivou BiH, a koji dolaze iz Srpske, žele diskreditovati institucije Srpske, a posebno MUP, različitim neosnovanim optužbama.

„Opredjeljenje MUP-a je da radimo profesionalno svoj posao u skladu sa zakonom, da štitimo živote i imovinu naših građana, bezbjednost u Srpskoj. To su naši prioriteti i nećemo odstupiti od toga bez obzira koliko nas napadali i pokušali da loše utiču na ambijent u Srpskoj“, poručio je Lukač.

Povodom predstojećeg obilježavanja Dana policije, resorni ministar je svim
pripadnicima MUP-a čestitao ovaj dan i poželio zdravlje i uspjeh u budućem radu.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se