naslovnaSvijetVIJESTI

Tramp tražio udare na ruske sisteme protivvazdušne odbrane u Siriji

VAŠINGTON – Predsjednik SAD Donald Tramp i američka vojna komanda imali su kao realnu opciju napade na ruske sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) u Siriji, ali je šef Pentagona Džejms Matis ubijedio Trampa da bude izabran drugi scenario.

„Wall street journal“ piše da je Tramp namjeravao da napadne ruske sisteme PVO.

Kako je naveo neimenovani izvor američkog lista, šef Pentagona Džejms Matis predložio je Trampu tri scenarija vojne operacije u Siriji.

Prvi je predviđao napade na sirijske objekte koji imaju veze sa hemijskim oružjem, drugi uništenje većeg broja ciljeva, uključujući sirijske komandne centre. U trećem scenariju bi na udaru bili i ruski sistemi PVO u Siriji.

Prema tvrdnjama ovog izvora, Tramp je insistirao na napadu na ruske i iranske objekte u Siriji, ali je Matis uspio da ga ubijedi da napravi „hibridni plan“, koji je, na kraju, i bio realizovan.

SAD, Francuska i Velika Britanija izvele su u subotu ujutru raketne napade na sirijske vladine objekte, koji se, prema njihovom mišljenju, upotrebljavaju za proizvodnju hemijskog oružja.

Tokom vojne operacije, one su na Siriju lansirale više od 100 raketa, a sirijske snage tvrde da su oborile 71 projektil, podsjeća „Sputnjik“.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nazvao je vojnu operaciju agresijom na suverenu državu, podsjećajući da hemijski napad u Siriji nije potvrđen.

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close