2 C
Zvornik
19. април 2024.

Radovi gotovi do 2019. godine

Do kraja 2019. godine u RiTE Ugljevik biće završeni radovi na najvećem ekološkom projektu u jugoistočnoj Evropi-postrojenju za odsumporavanje dimnih gasova. Time će biti ispunjeni svi ekološki standardi koje propisuje EU, što je kruna dosadašnjih mjera i investicija u zaštitu životne okoline zbog eksploatacije uglja i proizviodnje električne energije, poručili su predstavnici ovog preduzeća gdje je organizovan Dan otvorenih vrata posvećen ekologiji.

Predstavnicima ekoloških udruženja, studentima fakulteta iz Bijeljine i Tehnološkog fakulteta Zvornik, učenicima srednjih škola regije, predstavljen je kompletan program mjera i aktivnosti koje RiTE preduzima na zaštite životne sredine.

Studenti nisu jedini koji su malo ili skoro nikako upoznati sa poslovima i investicijama neophodnim da se proizvode kilovat električne energije, koja nam je neophodna ali nam je potrebna i nezagađena voda, zemlja i vazduh.

“Bitno je reći da smo mi u 2012. godini završili rekonstrukciju postrojenja otpadnih voda, dobili upotrebnu dozvolu i sertifikat”, istakao je Milan Mirković, pomoćnik tehničkog rukovodioca TE Ugljevik.

Zagadjenja vazduha gasovima i česticama je značajno smanjeno rekonstrukcijom elektrofilterskog postrojenja prošle godine, a u toku je izgradnja 200 miliona KM vrijednog postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova.

I eksploatacija uglja ima negativne posljedice po životnu sredinu ali se kontinuirano radi na ekološkom odlaganju otpada i rekultivaciji terena.

Za poslove rekultivacije terena ulaže se prosječno oko milion KM godišnje. I to je samo jedna od milionskih investicija u zaštitu životne okoline u ovom privredenom gigantu, prenosi Insajder.ba.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se