10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije danas u Banjaluci

BANJALUKA – Predsjednica Savjeta federacije Gornjeg doma parlamenta Rusije, Valentina Matvijenko, stigla je u Banjaluku gdje danas razgovara sa zvaničnicima Srpske, a obratiće se i poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, dočekao je Matvijenko na banjalučkom aerodromu uz najviše počasti i uz tradicionalne srpske narodne nošnje i igre.

Valentina Matvijenko stigla u Banjaluku 2Dodik: RS zadovoljna i ponosna na odnose sa Rusijom

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nakon sastanka sa Valentinom Matvijenko, rekao je da je iskazan veliki stepen saglasnosti na svim nivoima te da je RS zadovoljna i ponosna na odnose sa Ruskom Federacijiom.

Dodik je zahvalio Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

„Naša saradnja sa EU ne može biti na uštrb saradnje sa Ruskom Federacijiom“, rekao je Dodik dodajući da rezolucija NS RS obavezuje sve institucije RS na vojnu neutrlnost pa i prema NATO.

Nakon sastanaka sa predsjednikom Republike Srpske održan je i sastanak ruske i srpske delegacije, a u 14 sati trebalo bi da počne i svečana sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj su predviđena obraćanja Dodika i Matvijenkove.

Valentina Matvijenko sa DodikomRusija će biti pravi prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda

Valentina Matvijenko rekla je da za Rusiju Republika Srpska nije samo bratska republika, već mnogo više, te da je jako značajan partner na Balkanu.

„Zahvaljujući naporima uspjeli smo da poboljšamo i Unaprijedimo rusko – srpske odnose“, rekla je Matvijenko, dodajući da je prošle godine razmena bila 345 miliona dolara od čega se na RS odnosi 75 odsto.

Naglasila je da će Rusija biti pravi prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda.

Matvijenko se sastala sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS, a nakon toga održan je i sastanak delegacija Ruske Federacije i RS.

U 14 sati planirana je i svečana sjednica NS RS na kojoj će se obratiti Matvijenkova i Dodik, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se