9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Picula: Predugo se ignoriše pitanje vehabija u BiH

Poslanik Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula ocijenio je da su se bezbjednosne prilike u BiH i regionu pogoršale u odnosu na period od prije desetak godina, kao i da je pitanje vehabija predugo otvoreno, a ignorisano.

– Pitanje vehabija u BiH stoji otvoreno u sada već predugom kontinuitetu. Mislim da je jedino gore od njegovog tendencioznog predimenzioniranja njegovo namjerno ignorisanje – rekao je Picula.

On je za današnji Dnevni avaz upozorio da minorizaciju problema vehabija i ostalih selefijskih grupa može jedino proizvesti kontraefekat jačanja takvih grupa, posebno u situaciji opšteg nepovjerenja u politiku i institucije.

– Naravno, neću reći ništa novo kada kažem da radikalni islamisti predstavljaju, prije svega, prijetnju bošnjačkom narodu u BiH jer se oni najžešće obračunavaju sa svima koji ne praktikuju islam koji oni deformisanjem nameću. Poznati su slučajevi imama koji su napadnuti od vehabija jer su odbijali da propovijedaju radikalni islam – naveo je Picula.

Komentarišući izjave poslanika u Evropskom parlamentu Marijane Petir koje su izazvale dosta reagovanja, Picula je objasnio da je ona upozorila na potencijalne prijetnje bezbjednosti u samoj BiH i njihovu povezanost s prilikama u regionu.

– Bez obzira na izrečeno, njen istup traži racionalne protivargumente, a ne medijsku hajku – smatra ovaj evropski parlamentarac.

Napominjući da su se bezbjednosne prilike u BiH i regionu pogoršale u odnosu na period od prije desetak godina, Picula je rekao da, iz perspektive poslanika Hrvatske u Evropskom parlamentu, ne može se zanemariti činjenica da upravo Hrvatska ima najdužu granicu s BiH, tako da o svemu što predstavlja moguću bezbjednosnu prijetnju u obje zemlje treba razgovarati.

– S druge strane, svako ko javno istupa mora procijeniti koliko svojim izjavama doprinosi kvalitetetnoj raspravi o tako važnoj, ali i osjetljivoj temi – napomenuo je Picula, javlja RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se