15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Mjere zabrane koje su izrečene Dudakoviću i drugima

SARAJEVO – Sud BiH odbio je prijedlog državnog Tužilaštva za određivanje pritvora Atifu Dudakoviću i još 12 uhapšenih, te odredio mjere zabrane za svih 13 uhapšenih.

Izrečene zabrane su:

Zabrana sastajanja s određenim osobama iz člana 126.a stav 1. tačka c) ZKPBiH, na način da se osumnjičenima zabranjuje kontaktiranje (uključujući i telefonski ili kontaktiranje preko posrednika), s oficirima i vojnicima koji su na bilo koji način bili uključeni u vojnu operaciju “Sana 95“ na područjima općina Bosanska Krupa, Bosanski Petrovac, Ključ i Sanski Most. Osumnjičenim se zabranjuje i kontaktiranje sa svim predstavnicima printanih i elektronskih medija o činjenicama koje se odnose na ovaj krivični postupak, kao i javna obraćanja u vezi s ovim krivičnim postupkom.

Kako se navodi, o izvršenju izrečenih mjera staraće se pripadnici nadležnih policijskih stanica u zavisnosti od mjesta boravišta osumnjičenih, i to PS Centar Sarajevo, PS Stari Grad Sarajevo, PS Bihać, PS Cazin, PS Velika Kladuša i PS Ključ. Takođe, osumnjičenima se nalaže da strogo postupaju u skladu s naredbama i pozivima Suda BiH, kojima se mijenjaju uslovi ili ukidaju ove obaveze ili kojim se zahtijeva njihovo prisustvo u Sudu, kao i da budu dostupni Tužilaštvu i Sudu BiH.

Izrečene mjere zabrane će trajati dok za njima postoji potreba.

Navodi se i da će se opravdanost ovih mjera kontrolirati svaka dva mjeseca.

Osumnjičeni se, u skladu sa članom 126. b) stav 3., „posebno upozoravaju da im se može odrediti pritvor ukoliko ne budu postupali u skladu s izrečenim mjerama ovog rješenja“, piše N1.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se