9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Komšiću 30 godina zatvora: Trudnu bivšu djevojku izbo 88 puta!

David Komšić (20) rodom iz Kiseljaka, koji je u februaru prošle godine brutalno ubio svoju bivšu trudnu djevojku Kristinu Krupljan (19), danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravosnažno osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon presude, Komšićev otac počeo je da aplaudira uz povike:

“Bravo, sudite dijete jer je iz Bosne”.

Porodicu Komšić potom su izveli iz sudnice, a obrazloženje presude u suzama je do kraja saslušala Davidova sestrična.

Porodica ubijene je bez posebnih emocija slušala obrazloženje.

Sud je utvrdio da nema dokaza da je Kristinu ubio iz bezobzirne osvete niti da je planirao ubistvo. Uvjereni su da je riječ o zadesnom zločinu i teškom ubistvu na okrutan način.

kristina krupljan

Šta je Komšića nagnalo da Kristinu ubode čak 88 puta ostaje nepoznanica, jer David nije iznosio odbranu. U trenutku ubistva nije bio neuračunljiv niti je bez svoje krivice doveden u stanje razdraženosti. Sud je zaključio da je mogao da se kontroliše.

Kod ubice su utvrdili visok stepen potisnute agresivnosti i nizak stepen tolerancije.

Sud mu je presudio prema osnovnim odredbama tj. kao odrasloj osobi, a ne kao prema mlađem punoljetniku.

“Vrsta krivičnog djela nije odraz dobi mlađeg punoljetnika kao ni njegovo držanje i stavovi”, obrazložio je sud, prenosi “24sata.hr”.

Otežavajuće okolnosti Komšiću su bile te što je već osuđivan zbog saobraćajne nezgode, te što je znao da je Kristina trudna. U tom kontekstu, ističu se i njegovi raniji napadi na djevojku.

“Sudsko vijeće poslalo je jasnu poruku da se zločin ne isplati. Ovdje nema mjesta za trijumfalizam jer obje obitelji su devastirane. Što se tiče Državnog odvjetništva, vjerujem da nema mjesta za žalbu, presuda je objektivno obrazložena i ima pokriće”, rekao je advokat porodice Krupljan Krešimir Škarica.

Saslušano 18 svjedoka

Komšić je 88 puta nožem ubo i porezao svoju bivšu djevojku koja je preminula od težine povreda. U trenutku napada Kristina je bila trudna sa drugim muškarcem. Komšić ju je ubio dok su nakon večere sjedili u njenom automobilu ispred ulaza zgrade u Prilazu sv. Josipa Radnika na zagrebačkoj Volovčici, gdje je Kristina živjela s mamom.

Sa suvozačevog mjesta, gdje je sjedio, Komšić je Kristinu lijevom rukom pritisnuo na sjedište vozača kako ne bi mogla da se oslobodi i pomjera. Potom ju je 73 puta ubo nožem, te joj zadao još 15 ubodno-reznih rana po tijelu i glavi, većinom u vrat i glavu.

david komsic 2

Županijski sud u protekla dva mjeseca je saslušao svih 18 predloženih svjedoka i proveo vještačenja.

U ranijem postupku protiv njega u kojem je optužen da je u aprilu 2016. godine izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo pješak (72), sudilo mu se kao odrasloj osobi.

Početkom godine za taj zločin je pravosnažno osuđen na 14 mjeseci zatvora. Poslije presude za Kristinino ubistvo Komšić će ostati u pritvoru. Nakon toga njegov advokat može da pokrene žalbeni postupak, piše Index.hr.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se