20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kako pravilno njegovati kožu u proljeće i ljeto

Jeste li znali da je koža najveći ljudski organ? Upravo zbog toga moramo joj posvetiti adekvatnu brigu tokom svih godišnjih doba kako bi bila lijepa, mladolika i njegovana. Često, s dolaskom proljeća, možemo primijetiti da je ona isušena, umorna i nema onaj poželjan zdrav sjaj. Zbog svega toga, prvi korak ka lijepoj i blistavoj koži mora biti pravilna hidratacija primjerena vašem tipu kože.

Želite li da vaša koža uvijek bude njegovana morate joj posvetiti posebnu pažnju tokom cijele godine. Zimski period je za kožu posebno stresan jer joj hladnoća, vjetar, isušeni vazduh od grijanja i česte promjene temperature mogu posebno naštetiti. Zbog svega navedenog, koži je u proljeće potrebna dodatna njega kako bi se oporavila od zime, ali i pripremila za vruće ljetne dane.

Čišćenje lica

Posebnu pažnju u proljeće, ali i tokom cijele godine, treba posvetiti redovnom čišćenju lica. Međutim, u proljeće promijenite tipove proizvoda. Pa tako za normalnu kožu birajte proizvode za čišćenje lica namijenjene osjetljivoj koži. Takvi proizvodi će blaže i stabilnije obnoviti površinski sloj kože.

Ako je vaša koža masna, birajte sredstva za njegu sa sastojcima salicilne kiseline jer će ona najbolje ukloniti odumrle stanice, nečistoću i masnoću, a tako ujedno i spriječiti pojavu akni. S druge strane, suva koža lica zahtijeva kremaste i mliječne strukture, dok je osjetljivoj koži potrebna posebna njega bez alkohola, sapuna i kiselina, sredstva moraju biti hipoalergena i bez mirisa.

Ove proizvode nastavite koristiti i ljeti. U ljetnim mjesecima, zbog sunca, morske vode i krema za sunčanje, može doći do nastanka akni, alergija, osipa, crvenila i opekotina, pa je zato važno kožu temeljno čistiti ujutro i naveče.

Krema sa zaštitnim faktorom

Tokom proljetnih i ljetnih mjeseci važno je da odabrete zaštitni faktor primjeren vašoj koži. Iako se zaštita od sunca preporučuje tokom cijele godine, ljeti su ultraljubičaste zrake najjače pa ako još niste, sada je pravo vrijeme da zaštitite kožu.

Ako imate normalnu kožu, tokom dana ju je dovoljno zaštititi hidratantnom kremom sa zaštitnim faktorom. Za masnu kožu lica birajte kreme bez ulja jer bi vam u protivnom mogle izbiti akne.

She maslac, vitamin E, jojobino i kokosovo ulje bit će najbolja njega za suvu kožu koja se može koristiti čak i kao podloga za šminku. Ako je vaše lice osjetljivo, odaberite prirodne mineralne kreme od cink oksida ili titan dioksida koje blokiraju sunčeve zrake.

Hidratantna krema

Tokom dana na lice nanesite spomenute hidratantne kreme sa zaštitnim faktorom, zavisno o vašem tipu kože, dok za noć birajte kreme koje će vašoj koži pružiti dodatnu hidrataciju i solidnu obnovu.

Na normalnu kožu prije spavanja nanesite kremu s peptidima i antioksidansima jer će takva krema potaknuti razvoj kolagena. Suvu kožu lica njegujte kremama bogatim lipidima i ceramidima koji će prodrijeti duboko u kožu i pružiti joj svu potrebnu njegu. Za masnu kožu odaberite noću njegu sa salicilnom i glikolnom kiselinom dok će osjetljivu kožu lica obnoviti kreme od krizanteme i slatkog korijena. Ako vam je potrebna dodatna hidratacija kože, pravo rješenje su kreme s hijaluronskom kiselinom i glicerolom, ali prije nabavke pročitajte recenzije i mišljenja.

Njega područja oko očiju

I područje oko očiju zahtijeva redovitu njegu kako bi osjetljiva i po prirodi tanja koža oko očiju što duže ostala zdrava i mladolika. Ako imate osjetljivu kožu birajte lagane i prozračne kreme sa što manje sastojaka, a ako je vaša koža suva, najbolje će joj odgovarati krema s glicerinom. Za masni tip kože najbolje će pasati nemasne teksture na bazi vode, dok normalna koža lica voli kreme koje sadrže antioksidanse, peptide i retinol.

Serumi za kožu

Serumi za kožu su najbolja sredstva protiv starenja kože. U ljetnim mjesecima, koža je dodatno izložena prijevremenom starenju zbog štetnih sunčevih zraka pa su serumi idealno rješenje koje joj brzo vraća elastičnost, vlagu, mladolik i sjajan izgled. Međutim, birajte one koji sadrže vitamin C, zeleni čaj i šipak. Ako imate masni tip kože, preporučuju se oni na bazi vode.

Laganiji make up

I dok zimi koža podnosi malo teže pudere i jaču šminku, ljeti se preporučuje izbjegavati ih jer bi u kombinaciji s vrućinom vrlo lako moglo doći do začepljenosti pora, mitesera i akni. Najbolje bi bilo da tokom dana izbjegavate šminku, posebno na plaži, a naveče će biti dovoljna lagana BB ili tonirana krema koja će tonirati lice i sakriti blage nepravilnosti kože.

Lijepo vrijeme, sunce i toplina, mame nas da što više vremena provodimo na otvorenom. Ali nikako ne treba zaboraviti da sunce tokom najtoplijih dana može biti izrazito jako i štetnu za vašu kožu. Osim krema sa zaštitnim faktorom, preporučuje se i nošenja šešira jer će njegov obod također zaštititi lice. Ako boravite cijeli dan na otvorenom, ponesite sa sobom i termalnu vodu koja će odlično osvježiti kožu, isprati je od prljavština i soli i pružiti joj preko potrebnu hidrataciju. Danas postoje i termalne vode sa zaštitnim faktorom koje su još bolje rješenje za duge tople dane na plaži ili u prirodi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se