18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Građani Bratunca traže da se prepolovi odbornička naknada

BRATUNAC – Grupa građana u Bratuncu pokrenula je inicijativu za smanjenje odborničkih naknada u Skupštini opštine za 50 odsto, te formirala tročlani inicijativni odbor za realizaciju ove inicijative.

Član tog odbora Ranko Jakovljević rekao je da su inicijativu u pisanoj formi predali nadležnoj opštinskoj stručnoj službi i da im je rečeno da će u zakonskom roku od osam dana dobiti odgovor.

On navodi da Bratunac spada u red nerazvijenih opština, a da odbornici primaju paušale u iznosu dozvoljenih maksimalnih 50 odsto od prosječne plate zaposlenih u administraciji ove opštine.

„Uz paušale odbornici naplaćuju učešće, odnosno prisustvo sastancima raznih skupštinskih radnih tijela i prosječno pojedinačno ukupno naplaćuju po 550 KM mjesečno, što je znatno veći iznos od visine plata zaposlenih radnika u bratunačkoj privredi koji svakodnevno rade da bi te plate zaradili“, ističe Jakovljević.

Prema njegovim riječima, za odborničke paušale je za dvije godine isplaćeno više od 560.000 KM što je, kako kaže, izuzetno visok iznos za ovu siromašnu opštinu i „tolika izdvajanja za tu namjenu su neopravdana i neprihvatljiva za građene“.

On je pojasnio da se traži smanjenje odborničkih naknada na iznos od 25 odsto prosječne plate zaposlenih u opštinskoj administraciji ili za 50 odsto u odnosu na sadašnji iznos.

Jakovljević je napomenuo da će, ukoliko ova inicijtiva ne bude prihvaćena, biti pokrenuta akcija prikupljanja potpisa građana koji podržavaju prijedlog za smanjenje odborničkih naknada.

„Potrebno nam je malo manje od 900 potpisa da bi zakonski obavezali skupštinski sastav da uvrsti u dnevni red i razmatra ovu inicijativu“, objasnio je Jakovljević.

Prema njegovim riječima, dio stanovnika ove opštine nezadovoljan je radom Skupštine čiji su odbornici, uprkos visokim naknadama, za 16 mjeseci održali svega 11 redovnih sjednica.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se