EkonomijaVIJESTI

Domaći proizvođači neće praviti policijske uniforme?

SARAJEVO, BANJALUKA – Nijedan član Pravilnika o izgledu policijske uniforme u policijskim tijelima BiH nije diskriminatorski ni za jednu firmu, a posebno ne za domaće proizvođače, poručili su juče iz Ministarstva bezbjednosti BiH, a povodom brojnih apela privrednika u oblasti tekstila da se on izmijeni ili stavi van snage.

Kako su poručili, jedini kriterijum koji je postavljen je kvalitet uniforme, imajući u vidu da takvu opremu policijski službenici koriste više godina.

„Ministarstvo je obavilo konsultacije i sastanke s predstavnicima domaćih firmi, upoznali ih s ovim principima i odredbama pravilnika koji se odnose na standard za izradu policijske uniforme. Smatramo da domaće firme imaju dovoljno vremena da izvrše nabavku materijala zahtijevanog kvaliteta i da prilagode proizvodnju traženim standardima i uslovima, te potpuno ravnopravno i pod istim uslovima učestvuju na tenderima za izradu uniforme za policijske službenike“, kazali su oni.

Međutim, proizvođači misle drugačije, kao i komore iz oba entiteta, koje su im juče još jednom pružile podršku. U zajedničkom pismu koje potpisuju Privredna komora Federacije BiH i Privredna komora RS navodi se kako će pravilnik onemogućiti kompanijama iz BiH proizvodnju uniformi, te da će znatno uticati na rad i budućnost ovih kompanija.

„Napominjemo da naši proizvođači izrađuju kvalitetne proizvode koji opravdavaju svoju namjenu i kao takvi uspješno ispunjavaju sve uslove i propisane standarde, kako na domaćem, tako i na zahtjevnim inostranim tržištima. Takođe, radi se o kompanijama koje zapošljavaju veliki broj radne snage uz angažovanje dodatnih kooperanata“, stoji u pismu.

U Privrednoj komori RS kažu kako su ovim pravilnikom domaći proizvođači automatski diskvalifikovani za te poslove.

„To smatramo nedopustivim, pogotovo kada su u pitanju javne nabavke i činjenica da se ta odijela plaćaju iz budžeta koji pune upravo ti privrednici“, kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

Haris Sejdić, direktor preduzeća „Koteks“ iz Tešnja, koje se bavi proizvodnjom vojne, policijske i taktičke opreme, kaže kako je pravilnikom neko, namjerno ili ne, favorizovao samo jedan brend.

Kako je rekao, domaći proizvođači se nadaju da će se ovaj problem ponovo vratiti u Savjet ministara, i to preko Mirka Šarovića, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

„Ministar Šarović se uključio u ovu priču i dao nam poršku, te rekao kako će o ovom pitanju razgovarati na Vijeću ministara“, kazao nam je Sejdić.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, kaže da ne postoji nijedna zemlja na svijetu koja svoje akte ne bi prilagodila tome da domaći proizvođači dobiju neki posao.

„Uporno tražimo sastanak kako bismo s predstavnicima vlasti sjeli za sto i pogledali jedni druge u oči da vidimo da li želimo da pomognemo našim proizvođačima“, kaže on i ocjenjuje kako je veoma pozitivno to što su privrednici iz cijele zemlje ujedinjeni po ovom pitanju.

Podsjećamo, Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva bezbjednosti, sporni pravilnik je usvojio na 127. sjednici, održanoj krajem prošle godine. Pravilnik propisuje vrste i sastavne dijelove policijske uniforme, njene dodatne dijelove, boju, vrste materijala, kroj i oblik, oznake na uniformi, kao i rokove trajanja policijskih uniformi.

Njime su obuhvaćeni Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela, Služba za poslove sa strancima i Agencija za školovanje policijskih kadrova, pišu Nezavisne novine.

Tagovi
Back to top button
Close
Close