18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Dodik: Sud BiH i u slučaju “Dudaković” pokazao da je pod uticajem bošnjačkih političkih elita

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je očekivana odluka Sud BiH da ne odredi pritvor Atifu Dudakoviću i ostalim osumnjičenim za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima, te da je jasno da su pravosudni organi BiH pod stalnim pritiskom i uticajem bošnjačkih političkih i vjerskih elita.

Dodik je rekao da nije iznenađen odlukom Suda BiH s obzirom na to da se protiv onih koji su činili zločne nad Srbima procesi vode na ovakav način.

– Jasno je da su pravosudni organi BiH pod stalnim pritiskom i uticajem bošnjačkih političkih i vjerskih elita, te da kompromitujući tužioce i sudije koji rade na ovakvim predmetima obično izdejstvuju ili oslobađajuću presudu ili neprocesuiranje – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovom odlukom Sud BiH je potvrdio ono što je rekao kada je Dudaković uhapšen – da nije optimista, jer im je bilo potrebno čak 12 godina da ga identifikuju na video-snimku.

Dodik je rekao da je ovo jasna poruka Srbima i Republici Srpskoj i još jedan dokaz zašto ne postoji povjerenje u pravosuđe na nivou BiH.

Sud BiH odbio je danas prijedlog Tužilaštva da odredi jednomjesečni pritvor Dudakoviću i za još 12 pripadnika Petog korpusa, koji su prije dva dana uhapšeni zbog ratnog zločina nad srpskim civilima i vojnicima.

Osumnjičenima su određene mjere zabrane.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su u petak 13 nekadašnjih pripadnika Petog korpusa takozvane Armije BiH, na čelu sa Dudakovićem.

Osim Dudakovića, uhapšen je Ibrahim Nadarević, nekadašnji komandant 517. brigade Petog korpsua, Safet Salihagić, Ibrahim Šiljdedić, Ekrem Dedić, Adis Zjakić, Samir Solaković, Muharem Alešević, Redžep Zojić, Fatmir Muratović, Said Mujić, Husein Balagić i Ejub Kožnjenić.

Uhapšenima je na teret stavljen zločin protiv čovječnosti, a Dudakoviću i ratni zločina nad civilma. Period za koji se sumnjiče odnosi se na 1994. i 1995. godinu.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se