naslovnaPolitikaVIJESTI

Dodik: Ne čudi me što Brisel ćuti na ustaške parole

BEOGRAD – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga ne iznenađuje ćutanje EU na povampirenje fašizma i ustaštva u Hrvatskoj, „jer je Brisel naštimovan samo da osuđuje Srbiju i Republiku Srpsku“.

„Vidjeli smo njihovo povlačenje u svemu u čemu su oštećeni Srbi“, rekao je Dodik za „Večernje novosti“.

On je istakao da je bilo sramno pozivanje na uzdržanost u situaciji kada su albanske snage hapsile i maltretirale direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i Srbe na Kosmetu.

„Da ne govorim o njihovoj poziciji oko Jasenovca. Ima bezbroj primjera njihovog navijačkog pristupa u BiH“, naveo je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da permanentno negiranje i omalovažavanje zločina nad Srbima u Jasenovcu, neobilježavanje stradanja na adekvatan način i žmurenje na ustaške pokliče i parole, duboko vrijeđa ponos i osjećanja i ponižava srpski narod.

„To je neprihvatljivo i neprimjereno, ali očigledno u Hrvatskoj nemaju snage da se izbore sa tim ekstremnim počiniocima“, rekao je Dodik.

On je primijetio da potezi Zagreba nisu na liniji dobrosusjedske i regionalne stabilnosti koju Srbija duže vrijeme pokušava da osigura.

Dodik je ocijenio da Beograd dobro vodi svoju regionalnu politiku, te da je na rukovodstvu Srbije da odluči kako će uzvratiti na posljednje poteze Zagreba, koji je proglasio srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina za personu non grata u Hrvatskoj.

„Vulin je agilan i dobar ministar, borac za istinu, ali vidimo da nekima ona ne odgovara. Sve što Srbija odluči, mi ćemo poštovati“, rekao je Dodik.

Upitan kako bi Beograd i Banjaluka trebalo da se postave prema negiranju zločina nad Srbima, Dodik je poručio da će nastojati da se internacionalizuje ovo pitanje.

„Nastavićemo da insistiramo na istini o stravičnim ustaškim zločinima i pokušaćemo da internacionalizujemo ovo pitanje. Moramo da napravimo plan kako bismo ojačali spoznaju i istinu o Jasenovcu, možda i kroz snimanje igrano-dokumentarnog filma“, rekao je Dodik.

On je ukazao da je film način komunikacije koju razumiju i mlađe generacije i kojim se može pridobiti široka svjetska pažnja.

Tagovi
Back to top button
Close
Close