14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Čime Rusi mogu da odgovore na mogući udar SAD u Siriji

Američki razarač „Donald Kuk“ opremljen sa 50 krstarećih raketa „tomahavk“ približio se na 100 kilometara od Tartusa u Siriji, gdje se nalazi vojno-pomorska baza Rusije, ali, kako kaže ruski vojni analitičar Viktor Baranec, ruske oružane snage imaju čime da odgovore na eventualni američki napad.

Kako precizira ovaj ekspert u komentaru u listu „Komsomoljska pravda“, u Sredozemnom moru se nalazi grupa borbenih brodova Rusije, uključujući dizel-podmornice naoružane čuvenim raketama „kalibar“. U bazi Hmejmim, podsjeća dalje Baranec, Rusija ima lovce i bombardere uključujući i par najnovijih aviona Su-57.

Na raspolaganju Rusiji su i „bastioni“, obalski raketni kompleksi sa visokopreciznim protivbrodskim raketama „jahont“ i „oniks“. „Bastioni“ su namijenjeni za gađanje brodova u radijusu 350 kilometara, a raketa može da dopremi bojevu glavu težine nekoliko stotina kilometara na minimalnoj visini i zato ju je veoma teško presresti.

Ruske jedinice u Siriji imaju i „pancir — S1“, samohodni protivvazdušni raketni kompleks za zaštitu od svih sredstava vazdušnog napada sa bliskog rastojanja. Baranec dodaje da su i „bastioni“ i „panciri“ uspješno isprobani u Siriji u realnoj borbi i da su se pokazali kao visokoefikasni.

Naravno, ističe analitičar, ruske baze u Siriji pokrivaju i trenutno najbolji u svijetu PVO kompleksi S-400.

Podsjetimo, prema informacijama turskog lista „Hurijet“ američkom razaraču „Donald Kuk“ su se „bar četiri puta“ približavali ruski lovci. Kako navodi Baranec, to je onaj isti razarač koji je u proljeće 2014. sramotno pobjegao iz Crnog mora dalje od Krima nakon što je ruski avion Su-24 oslijepio njegove lokatore.

„Ne treba isključiti mogućnost da će i sada ruski piloti izvesti nešto u sličnom duhu. Ali u pomoć „Kuku“ stiže još jedan raketni razarač SAD — „Porter“ sa 60 „tomahavka“, o čemu piše „Volstrit džornal“.

„Porter“ je već na istoku Sredozemnog mora, a očekuje se da će se priključiti „Kuku“ za par dana. Baranec podsjeća da je „Porter“ prije tačno godinu dana bio angažovan u vršenju udara na vazduhoplovnu bazu „Šeirat“ u Siriji kada je lansirao 59 „tomahavka“ pod istim opravdanjem — da je to odgovor na nedokazani „hemijski napad“ Asada.

Prema riječima analitičara, ako američki razarači lansiraju ovoga puta rakete na vojne objekte Sirije, a tamo se nalaze i ruski vojni savjetnici, odgovor Moskve će biti trenutan: sjetimo se upozorenja načelnika ruskog Generalštaba Valerija Gerasimova da će ruska grupacija u Siriji uništiti ne samo rakete koje budu gađale Damask, nego i brodove i avione s kojih su lansirane.

„To već znači neposredan sukob SAD i Rusije, odnosno faktički rat. Dalji razvoj te priče je nemoguće predvidjeti jer se radi o dvije najveće nuklearne države“, upozorava Baranec.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se