23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Auto-put Doboj-Banjaluka do kraja ljeta, za novu bolnicu 80 miliona KM

DOBOJ – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Doboju da će krajem ljeta biti završena izgradnja auto-puta Banjaluka-Doboj i najavio da će u izgradnju nove dobojske bolnice biti uloženo 80 miliona KM.

Dodik je rekao da je Vlada Srpske na prostoru Doboja u kontinuitetu ulagala u značajne kapitalne objekte, a da je jedan od najvažnijih auto-put.

„Mi želimo da nastavimo graditi auto-put ovdje od entitetske linije pa do spoja sa već izgrađenom dionicom, gdje je Republika preuzela 70 miliona evra kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj“, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa gradonačelnikom Doboja Obrenom Petrovićem.

Dodik je istakao da je tih 70 milona evra na raspolaganju i da se sada provode procedure.

„Vjerujemo da ćemo ovog ljeta krenuti sa izgradnjnjom tog objekta koji je veoma zahtjevan i time početi izgradnju auto-puta dalje prema Modriči, odnosno prema Brčkom i dalje prema Bijeljini, što je primarni infrastrukturni i razvojni cilj Republike!“, naveo je Dodik.

On je naglasio da će Doboj u ovoj godini ponovo biti veliko gradilište.

Predsjednik Srpske je naveo da je drugi veliki kapitalni objekat koji će biti građen u Doboju bolnica, koji je trenutno u fazi pred raspisivanje tendera za izvođače.

„Grad će ovih dana donijeti odluku o zemljištu i obaveza grada je, kako smo se dogovorili, lokacija i građevinske dozvole, a Republika će iz budžeta uložiti 80 miliona“, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će u planiranom roku, a to je 36 mjeseci nakon početka izgradnje, Grad Doboj dobiti jedan od najsavremenijih bolničkih objekata.

„To na neki način simbolizuje naše opredjeljenje da završimo u Republici Srpskoj izgradnju bolničkih objekata. Ove jeseni biće završen Klinički centar u Banjaluci koji se kompletno rekonstruiše, biće završena Bolnica u Istočnom Sarajevu, a rekonstruišemo bolnice u Foči i Zvorniku“, rekao je Dodik.

On je dodao da se širom Srpske gradi i niz ambulanti porodične medicine i drugih specijalističkih ambulanti i da Srpska na taj način pokazuje svoj odnos prema zdravstvenom sektoru.

Dodik kaže da je na današnjem sastanku u Doboju razgovarano i o izgradnji mosta na Spreči, za koji je potrebna određena dokumentacija kako bi se dala saglasnost za gradnju. „Postoje već odobrena sredstva od milion za taj most i nema razloga da se to zaustavlja, ali se moraju ispoštovati procedure“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da je razgovarano i o lokacijama neprespektivne vojne imovine, koju je ranije Vlada Srpske u dva navrata dodijelila opštini Doboj.

„Postoje neki trivijalni razlozi zašto to nije realizovano i vjerujem da će oni veoma brzo biti otklonjeni, nakon usaglašavanja određenih podataka vezano za te lokacije“, rekao je Dodik, dodajući da Vlada ostaje pri tome da
ih dodijeli gradu Doboju.

On je naveo i da u okviru projekta saradnje sa Srbijom, odobreno 200.000 evra za izgradnju fiskulturne sale Medicinske škole u Doboju i taj je novac već na računu i treba da bude upotrijebljen.

„Dogovorili smo ubrzavanje procedure da bi taj novac bio povučen“, rekao je Dodik.

On je naveo i da je Vlada danas u okviru svojih dodatnih mogućnosti za investiranje i pomoć lokalnim zajednicama odobrila dodatnih 300.000 KM za infrastrukturne projekte u Doboju.

Dodik je potvrdio da će, u dogovoru sa gradonačelnikom, biti građen jedan od najfrekventnijih kružnih tokova u gradu da bi bio rasterećen saobraćaj, a grad je preuzeo obavezu da riješi imovinsko-pravne odnose.

„To je oko 500.000 KM dodatnih sredstava za samo jednu kružnu raskrsnicu, s tim što će grad graditi drugu kružnu raskrsnicu“, rekao je Dodik i dodao da će biti nastavljen rad i na drugim pitanjima, a ključno pitanje je regulacija rijeke Bosne.

„Smatramo da je saradnja na nizu projekata pokazala spremnost i grada i institucija Republike Srpske da radimo na mnogim zajedničkim projektima“, rekao je on.

Predsjednik Srpske istakao je da je potrebna komunikacija republičkog i lokalnog nivoa vlasti i ukazao da upravo zbog te komunikacije ponekad nisu bili riješeni neki problemi. „Poslovi moraju da se odvijaju i to je ono čime se mi vodimo“, rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost i gradonačelniku Doboja na pozivu da danas sa saradnicima bude u ovom gradu.

„Doboj je jedno od strateških mjesta u Srpskoj i Vlada je, bez obzira na neke impresije koje neko želi da stvori, vodila računa o gradu i ljudima koji ovdje žive. Najbolji primjer za to su naše intervencije koje smo činili sa drugim donatorima, a i sa samim gradom vezano za sanaciju šteta na infrastrukturi i silnim objektima nakon poplava“, naveo je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da su mnogi od oštećenih objekata popravljeni, pogotovu oni iz javnog sektora, pa Doboj poprima konture uređenog grada.

Sastanku u Gradskoj upravi prisustvovali su ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, te ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić.

Sastanku su prisustvovali i i poslanici Narodne skupštine Republike Srpske Jasna Lukić i Slavko Gligorić, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Srpske Srđan Todorović i predstavnici preduzeća „Putevi Republike Srpske“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se