5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Abazović: Povećan priliv migranata može predstavljati bezbjednosni izazov

ZVORNIK – Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović ocijenio je danas da povećan priliv migranata na području ove uprave može da predstavlja bezbjednosni izazov.

Abazović je na konferenciji za novinare istakao da je u posljednje vrijeme evidentiran povećan priliv migranata, naročito sa poboljšanjem vremenskih prilika, odnosno s proljećem.

„Policijska uprava u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i kontaktima sa graničnom policijom u Zvorniku preduzima sve potrebne aktivnosti radi adekvatnog praćenja i odgovora na pojačane ilegalne prelaske migranata sa Bliskog istoka“, rekao je Abazović, predstavljajući rezultate rada Policijske uprave Zvornik za prva tri mjeseca ove godine.

Ističući da će i u narednom periodu akcent biti stavljen na ovu pojavu, Abazović je ocijenio da je stanje bezbjednosti na područu ova policijske uprave zadovoljavajuće, sa povoljnim ambijentom koji je održan od početka godine.

Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić rekao je da je na području Policijske uprave Zvornik u prvom kvartalu ove godine evidentirano 130 saobraćajnih nezgoda, što je više u odnosu na isti period prošle godine za 13 nezgoda ili 11 odsto.

„Od ukupno 130 saobraćajnih neugoda, 35 je bilo sa povrijeđenim licima, što je za 10 odsto manje u odnosu na posmatrani period“, rekao je Vasilić i dodao da je broj teško povrijeđenih lica za 23 odsto manji u odnosu na prvi kvartal iz prošle godine.

On je podsjetio da je bila jedna saobraćajna nesreća sa jednim poginulim licem, dok su prošle godine u istom periodu u saobraćajnim nesrećama poginula tri lica.

Vasilić je naglasio da je u posmatranom periodu na području Policijske uprave Zvornik kontrolisano 9.780 vozila i vozača i evidentiran 5.771 prekršaj, zbog čega su izdata 5.534 prekršajna naloga.

Naglašavajući da su u tom periodu iz saobraćaja isključena 83 vozila i 331 vozač, Vasilić je rekao da je od 331 vozača, 256 isključeno iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola ili 11 odsto manje u odnosu na isti period lani.

Načelnik Odjeljenja opšteg kriminaliteta u Policijskoj upravi Zvornik Srpko Milošević rekao je da je u periodu januar-mart ove godine ukupno evidentirano 176 krivičnih djela, što je za 53 krivična djela manje nego u istom periodu prošle godine.

Prema njegovim riječima, od 176 krivičnih djela, 151 je iz oblasti opšteg kriminaliteta, što je za 22 odsto manje u odnosu na prvi kvartal prošle godine.

On je dodao da je evidentirano devet krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, te po osam krivičnih djela iz oblasti zloupotrebe droga i bezbjednosti javnog saobraćaja.

U posmatranom periodu evidentirana su dva krivična djela krađe motornih vozila koja su pronađena i vraćena vlasnicima.

Milošević je istakao da je za navedena krivična djela podnesena 163 izvještaja nadležnim organima protiv 168 lica, među kojima je 58 povratnika u vršenju krivičnih djela, te četiri maloljetnika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se