18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

U Republici Srpskoj zabilježena dva slučaja morbila

BANJALUKA – U posljednjih sedam dana u Republici Srpskoj su evidentirana dva slučaja oboljelih od morbila, koja međusobno nisu povezana.

Prema podacima Instituta za zaštitu zdravlja RS jedan od oboljelih je 26-godišnji muškarac iz Istočne Ilidže, koji se bavi ugostiteljstvom, a koji nije vakcinisan nijednom dozom MRP vakcine.

Drugo je jednogodišnje dijete iz Vlasenice, a koje je u prethodnom periodu boravilo u Srbiji.

Od početka epidemije u Srbiji od oktobra prošle godine, a gdje je zabilježeno oko 3.000 oboljelih i sedam smrtnih slučajeva, nije bilo oboljelih u RS, sve do posljednjih sedam dana.

„Ako budemo imali dva ili više vezanih epidemioloških slučajeva, prijavićemo epidemiju. U narednom periodu ćemo pratiti situaciju“, kazala je doktorica Ljubica Jandrić načelnik službe za epidemiologiju Instituta za zaštitu zdravlja RS.

Ljekari iz ovog Instituta su upozorili da je procenat 95 odsto vakcinisanih stanovnika solidan ili zadovoljavajući za kolektivni imunitet, usljed kojih ne bi trebalo doći do epidemije. Upozoravaju da je, nažalost, u posljednjih šest, sedam godina evidentan pad vakcinacije u RS, te pojačano djelovanje „antivakcinalnog lobija“.

Janja Bojanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove Instituta istakla je da je u RS u 2017. godini obuhvat vacinisanja djece je bio 84 odsto u prvoj dozi vakcine, a u revakcinaciji 86 odsto, dok je u 2016. to bilo 74 odsto kod prve vakcine, te kod revakcinacije 84 odsto.

Ona je apelovala na roditelje čija djeca ulaze u period vakcinacije da ih odvedu na vakcinaciju jer je to jedino ispravno što mogu učiniti.

Miodrag Marjanović, direktor Instituta za zaštitu zdravlja RS smatra da antivakcinalna kampanja građane dovodi u nezgodnu situciju, odnosno do povećanja broja oboljelih i smrtnosti.

„Često apelujemo na roditelje, ali pored izjava antivakcinalnog lobija, sav naš trud se pobija. Slučajevi u Srbiji su alarmantni i moramo ozbiljnije krenuti sa vakcinacijom i moramo imati najmanje 95 odsto obuhvat djece vakcinama“, rekao je Marjanović.

Govoreći o zabilježenim slučajevima gripe stručnjaci su naveli da  epidemiološka situacija u RS nije alarmantna, a da je u protekloj sedmici je drastičan pad prijavljenih sa simptomima gripe i nije bilo smrtnih slučajeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se