23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslodavci najviše traže radnike zanatske struke

Prema evidenciji Biroa za zapošljavanje, više od 4.700 lica na području Zvornika aktivno traži posao. Na prvu priliku čeka i više od 200 diplomiranih ekonomista i pravnika. I dok društvena zanimanja postaju suficitarna na tržištu, poslodavcima sve više treba kvalifikovan kadar, kojeg u Zvorniku nedostaje, prije svega zanatske struke.

Elektromonteri, fasaderi, grafičari, kuvari, obućari, varioci i zidari postali su deficitarna zanimanja u Zvorniku i kadar koji je posljednjih godina najčešća želja poslodavaca.

Goran Petrović, šef Biroa za zapošljavanje u Zvorniku kaže da mali broj mladih koji se nakon osnovnog obrazovanja opredijele za zanimanja koja, kako ističe, imaju neku budućnost, imaju perspektivu, za razliku od društvenih zanimanja. )

Itekako su traženi i kvalifikovani električari, automehaničari i autolimari. Imajući sve u vidu, učenik Nesad Mujkić je prije dvije i po godine upisao automehaničarski smjer, javlja RTRS.

„Od malena sam volio raditi oko mehanike, oko auta, tako da danas imam volju za tim. Nadam se zaposlenju pošto sa ovim zanatom rijetko ko ostaje nezaposlen“, kaže Mujkić.

Kako bi pratili tržišne trendove, zvornički Srednjoškolski centar je u nastavni program uvrstio kuvarski smjer. Tehničko-školski centar uveo je smjer rukovaoca građevinskih i utovarnih mašina, varioca, a vraćen je i smjer PTT manipulatora i hemijskih tehničara, dok će se smjer obrađivanje metala rezanjem naći u ponudi od septembra.

Goran Grujić, direktor Tehničko školskog centra Zvornik, naglašava da su i ove kao i prethodnih godina, ispitivali potrebe tržišta i interesovanje učenika. Na osnovu toga, kaže, napravili su promjene u planu upisa.

Zvorničkom tržištu rada nedostaje i građevinskih i hemijskih tehničara, programera, medicinskih sestara, diplomiranih veterinara i mašinaca.

[mom_video type=“youtube“ id=“FgEya8ySntw“]

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se