12 C
Zvornik
19. април 2024.

Bratoljub blokiran u Sarajevu

Banjaluka, Sarajevo – Institucije RS stvorile su sve preduslove za realizaciju projekta „Bratoljub“, ali se mjesecima čeka da Savjet ministara BiH da saglasnost na sporazum sa Vladom Srbije i na ugovor između Ministarstva saobraćaja i veza RS i Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH da bi most mogao biti pušten u upotrebu.

Pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić rekla je da je riječ o sporazumu Savjeta ministara BiH i Vlade Srbije o izgradnji i uspostavljanju zajedničkog graničnog prelaza na mostu Bratunac – Ljubovija i ugovoru kojim je Vlada RS dala UIO BiH bez naknade pravo građenja graničnog prelaza na zemljištu koje je u vlasništvu Srpske.

– UIO je 19. decembra prošle godine dostavio Savjetu ministara nacrt ugovora, a pravobranilaštva BiH i RS dala su pozitivno mišljenje. Izgradnja mosta je završena, izvršen je tehnički prijem, ali se most ne može upotrebljavati jer BiH nije uradila svoj dio posla. Potpisivanjem ugovora stiču se uslovi da UIO pribavi građevinsku dozvolu i raspiše tender za izbor firme koja će graditi zajednički granični prelaz – kaže Kostićeva.

U UIO BiH takođe kažu da su uradili sve iz svoje nadležnosti kada je riječ o izgradnji graničnog prelaza. Predsjedavajući Upravnog odbora UIO BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da je za izgradnju graničnog prelaza između Srbije i BiH na mostu „Bratoljub“ zadužen UIO, ali da ne može uraditi ništa, jer nije potpisan međudržavni sporazum.

– BiH je uputila inicijativu i mora da bude određena kategorizacija prelaza. Naš cilj je da to bude prelaz najviše kategorije za putnike i robu – rekao je Bevanda.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se