Sinoć održan „Svetosavski bal 2018“

ZVORNIK – Sinoć je u Motelu „Laguna“ održan Svetosavski bal, dvadeseti zaredom, kao završna manifestacija „Svetosavske nedjelje 2018“ koja je najstarija manifestacija ove vrste u Republici Srpskoj.

Gost bala bila je beogradska glumica Ivana Žigon koja je Zvorničanima govorila o Svetom Savi, pjevala, recitovala, ali i igrala sa njima.

– Veoma mi je drago, putujući po gradovima, kada vidim koliko se neguje kultura, koliko se neguje tradicija, ali retko koji grad ima čitavu Svetosavsku nedelju kao Zvornik. Srećna sam kad svhatim da se prava kultura čuva, ne u glavnim gradovima, nego u narodu, a ja volim sve što je narodno, iskonsko. Čovek zaista svoje korene može potražiti samo u svojoj dubokoj tradiciji i samo tako može zavoleti ceo svet. U Svetosavskoj nedelji to i jeste poruka – rekla je Žigon koja je naglasila da su Srbi jedni od retkih koji slave osam vekova od svog prvog krunisanog kralja civilizacija na koju se mnogi mogu ugledati, te da je lepo da to Zvornik neguje i čuva.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović pozdravio je Zvorničane i sve ostale koji su došli na bal kojim se, po tradiciji, završava „Svetosavska nedelja“.

– „Svetosavska nedelja“ je prilika da budemo jedni uz druge, da pokažemo da smo u duhu i pravcu pravoslavlja i postavi pred nas zadatak da se svakodnevno ponašamo po uzoru na Svetog Savu, da svaki dan radimo na sebi. Želim vam svima da se ugodno osjećate na balu i da se svaki dan više volimo, pazimo, mislimo o našim pokoljenjima i volimo našu Republiku Srpsku – poručio je gradonačelnik.

Predsjednik zvorničke SPKD „Prosvjeta“ Radosav Perić najavio je da će ovo društvo izdati ljetopis o zvorničkom „Svetosavskom balu“.

– Na ovoj manifestaciji družimo se već 20 godina. S obzirom da je ovo značajan jubilej želimo da izdamo ljetopis o „Svetosavskom balu“ jer ovu manifestaciju i na taj način treba sačuvati za buduća pokoljenja. Ovim putem zahvaljujem se gradonačelniku i svima koji su doprineli da ova manifestacija bude na ovakvom nivou, uz želju da ovako lijepo druženje vječno traje – rekao je Perić.

Po tradiciji na „Svetosavskom balu“ birani su najljepši među najljepšima i najbolji među najboljima. Predsjednica žirija Ivana Žigon proglasila je za najbolji plesni par Branku i Miloša Maksimovića, najljepšu balsku haljinu imala je Hristijana Sandić, a poklon za svoju toaletu dobila je i Aleksandra Mijatović, dok je najelegantniji gospodin bio Milovan Jakovljević. Najbolji igrač kola bio je Dragan Golić, a najbolja igračica kola Joka Erić.

Na sinoćnjoj manifestaciji Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“ otpjevalo je Himnu Svetom Savi, a prije početka protojerej-stavrofor Vidoje Lukić blagoslovio je svečanost. Poklone za nagrađene obezbijedili su zvornički zlatari Dragan Šavija, Vaso Turuntaš, Srđan Šavija i Goran Dimitrić.

Glavni organizator „Svetosavskog bala“ bilo je SPKD „Prosvjeta“ u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Pokrovitelj je bila Gradska uprava Zvornik.

Back to top button