18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nova namještanja konkursa u institucijama BiH

SARAJEVO – Kad deklarativna „borba protiv korupcije“ prerasta u onu za fotelje – namještaju se konkursi, a najnoviji primjer stiže iz Ministarstva bezbjednosti BiH! Riječ je o izboru direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja, javlja RTRS.

Kako se ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić protiv kriminala i korupcije već devastirano „bori“ na pres konferencijama i uveseljava dio publikuma, svima je dobro poznato! Ali kako se „spasilac od korupcije“ bori dalje od objektiva kamera!?

Sredinom maja prošle godine raspisan je konkurs za izbor direktora bh. Agencije za forenziku – fotelja unaprijed oročena za pulena Saveza za promjene. Krajem juna konkursna komisija sastavljena od Mektićevih savjetnika i saradnika okončala je posao. I sačinila listu „uspješnih kandidata“. Šest mjeseci se ministar-spasilac borio sam sa sobom i sa koalicionim mu partnerima. I na kraju kolegama u Savjetu, sa oznakom „hitno“ uskliknuo ime budućeg direktora Agencije Neđe Kojića. Pred objektivom kamere spreman tek da prizna da u konkursnoj proceduri „nije izabran“ najuspješniji kandidat.

– Zakon kaže da se bira sa liste uspješnih kandidata. Dakle, deset kandidata se javi, pa se kaže pet je zadovoljilo ide na listu uspješnih, a pet nije zadovoljilo i sa liste uspješnih se bira kandidat. Dakle, sa liste onih koji su zadovoljili – objašnjava Mektić.

Zakon kaže i da se izbor nižerangiranog kandidata mora obrazložiti argumentima. A Mektićevi argumenti iza zatvorenih ministarskih vrata obrazloženi su riječima „imamo mi svog kandidata, ali Čava hoće svog“. Da svako ima svog kandidata, među „borcima protiv korupcije“ više nije izuzetak! Već brend! Ali, ono što ni zakon, ni „brend“ ne poznaju – jesu dvostruke liste „uspješnih“. Naime, baš takve je sačinila Mektićeva komisija. Isti datum, isti protokolarni broj, uistinu – jedan naknadno, ručno modifikovan. I komisija u istom sastavu. No, Čavinog kandidata na prvoj „listi uspješnih“ nema. Na drugoj, modifikovanoj, naprasno je vaskrsao. Simptomatično i pojedinačne i konačne ocjene za sve ostale kandidate identične. Samo je Čavin pulen virtuelno „briljirao“ i naprasno popravio skor sa 28 bodova na 35. I vinuo se među uspješne – sa sedme, na četvrtu poziciju liste! Kako? O tome „kritičar – rekroder“ ćuti.

– Na osnovu dostupnih dokumenata bi svakako trebalo ispitati zbog čega i na koji način je došlo do promjene i čime se zapravo vodila komisija u sastavljanju ova dva različita dokumenta i dodjeljivanja različitog broja bodova – navodi Ivana Korajlić, iz Transparensi internešnela.

Nema sumnje da će za publikum, već na sljedećoj, možda već i sutrašnjoj pres konferenciji, ministar kritičar frizirati neko obrazloženje! A možda ova priča i posluži da već za koji dan ili sedmicu, umjesto „Čavinog kandidata“ sada „briljira“ Mektićev kandidat, opet ne prvoplasirani, već, tek da se zavaraju tragovi, drugoplasirani, sa obje liste Slobodan Gazdić! Kako god – prilika za uspavane istražioce, da se probude! Ili bar da statisti u ovoj i sličnim konkursnim procedurama sebe poštede maltretiranja i poniženja!

Korajlićeva ističe da „ovi konkursi, zapravo, rijetko ikada služe ikakvoj svrsi“.

Jedina svrha konkursa u kojima „vidovnjaci“ koji ih raspisuju, unaprijed znaju koji će od kandidata da briljira, jeste uhljebljenje stranačkih ili rodbinskih pulena, jasan je i politolog Adis Arapović.

– Dakle, ovo je jedna od najrasprostranjenijih negativnih pojava u društvu. Iz ovog stranačkog klijentelizma dolazi sve drugo loše – korupcija, nepotizam, mito, reketiranje – navodi Arapović.

Dakle, sve ono protiv čega se pred kamerama „bori“ sveznajući ministar bezbjednosti. Problem je samo što ili ne zna ili samo prećutkuje šta mu se u resoru dešava. A „sabrana nedjela“ sve bogatija – od namještenih konkursa, pa do „anonimnih“ Crnih labudova i zastava ISIL-a koje se u BiH „ne vijore“! Kao konstanta, međutim, ostaje pitanje – gdje je pogriješio Mektićev profesor kriminalistike sa Univerziteta u Zagrebu?

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se