5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Govedarica bi u fotelju predsjednika Srpske

Glavni odbor SDS će sredinom februara presuditi hoće li lider stranke Vukota Govedarica biti kandidat za predsjednika Republike Srpske.

Po saznanjima „EuroBlica“, Govedarica je još na prošloj sednici predsjedništva stranke, a djelimično i zbog lične želje, „isplivao“ kao favorit za kandidaturu za predsjednika Republike. Ipak, zarad mira u partiji, dato je pravo regionalnim odborima da do sednice Glavnog odbora predlože i svoje favorite i za predsjednika RS i za srpskog člana Predsjedništva BiH. To su već uradili odbori u Bijeljini i Sarajevsko-romanijskoj regiji, ističući Miću Mićića i Mirka Šarovića.

Međutim, pojedini sagovornici iz SDS u nezvaničnom razgovoru ne kriju da bi ovaj put bilo poželjno da konačno i ta stranka prelomi i kandiduje svog lidera za jednu od dvije ključne pozicije, pri čemu prednost daju onoj za Palatu Republike.

I sam Govedarica bi, kako saznajemo, to želeo, vjerujući da bi mu to podiglo rejting u javnosti, ali i dalo legitimitet njegovoj poziciji prvog čoveka SDS.

Dogovor sa Savezom za promjene

Predsjednik Glavnog odbora SDS Milan Miličević nije želeo da spekuliše o imenima i pozicijama, ali je potvrdio da je 15. februar krajnji rok do kojeg taj stranački organ treba da donese odluku u vezi sa kandidaturama.

– Koja će to biti funkcija – predsjednik Republike ili član Predsjedništva BiH – još je neizvjesno. Postoje obje opcije, a radi se u dogovoru sa strankama Saveza za promjene – kaže Miličević.

Na pitanje koliko je izvjesno da SDS na predstojećim oktobarskim izborima konačno kandiduje svog lidera za jednu od ključih pozicija, budući da je od te prakse ranije bježao, Miličević odgovara da predsjednik SDS uvijek ima pravo prvog poteza.

– To je bio slučaj i kada je predsjednik bio Mladen Bosić. Međutim, zbog različitih okolnosti i tadašnjih procena se odustajalo od toga. Bosić nije bio kandidat za predsjednika Republike, jer je procena Glavnog odbora bila da bolju šansu da pobjedi na tim izborima ima neko drugi. Pokazalo se, međutim, da nije tako. Teško je unaprijed to znati i sve je stvar kvalitetne procene. I ovaj put predsjednik SDS ima pravo prvog poteza, a da li će taj potez biti ovakav ili onakav zavisi od njegovih procena i od glasanja na sednici Glavnog odbora – kaže Miličević.

Više štete od koristi

Istovremeno, analitičar Vojislav Savić ocjenjuje da je SDS to što do sada nije isticao svog lidera za jednu od ključnih pozicija nanosilo više štete nego koristi.

– To što lider SDS nije izlazio direktno kao kandidat za pojedinačne funkcije obilo im se o glavu. To se vidi po rezultatima izbora, a i po osipanju stranke. Ako ovako nastave, očigledno je da će izgubiti status najjače opozicione partije, što im se na neki način desilo u Banjaluci. Ako SDS misli da ostane lider tog bloka, onda mora da izađe sa pojedinačnim kandidatom – ocjenjujeSavić.

Ivanić čuva mir u koaliciji

Po tvrdnjama izvora bliskih Savezu za promjene, počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić lično bi više volio da bude kandidat za predsjednika RS, jer time „izbjegava“ direktan sudar sa Miloradom Dodikom, koji je najizvesniji kandidat SNSD za člana Predsjedništva BiH.

Međutim, zarad mira u koaliciji, Ivanić je spreman da sačeka odluku i kandidaturu SDS, kao najjače partije u okviru SzP.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se