9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Svečana akademija i Izložba likovnih radova povodom Dana Republike Srpske

ZVORNIK – U Zvorniku je juče, povodom Dana Republike Srpske, upriličena Svečana akademija i Izložba likovnih radova pod nazivom “ Republici Srpskoj za 26 rođendan“ čiji su organizatori Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Republički pedagoški zavod i Grad Zvornik.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević poručio je da je sve ovo što se radi povodom Dana Republike izuzetno važno, a naročito zbog prenošenje sjećanja na mlade ljude koji su dali svoje živote da  bi mi danas ovako živjeli i stvarali za buduće generacije.

– Ako je cijeniti prema Zvorniku gdje je kapacitet vrtića prebukiran, gdje se nastoji napraviti još jedan vrtić, sve ovo zaista ima smisla. Riječi iz pjesme Ljubivoja Ršumovića možda su najbolja poruka a glase „domovina se brani ljepotom i čašću i znanjem, domovina se brani životom i lijepim vaspitanjem“ – rekao je Malešević

Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda, podsjetio je da od 1993. godine zavod obilježava Dan Republike Srpske i svake godine u drugom gradu.

– Prije toga raspisali smo konkurse na temu „Moja Republika“ gdje se prijavilo 160 škola i 650 učenika sa literarnim radovima, odnosno 170 škola sa 3.300 likovnih radova. Mi na ovaj način želimo da u proslavi Dana Republike učestvuju svi učenici Republike Srpske, a to je preko 150.000 učenika i svi imaju pravo da se prijave na konkurse. Tako podstičemo učenike da gaje patriotizam prema svojoj Republici, a mi ćemo i narednih godina organizovati manifestacije povodom Dana Republike. Ovim putem zahvaljujem se gradonačelniku Stevanoviću i njegovim saradnicima, jer su odlični domaćini, kao i školama koje su pripremile program – rekao je Damjanović.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović naglasio je da je jako bitno da se kod najmlađih razvija osjećaj o Danu Republike Srpske i važnosti 9. januara 1992. godine.

– I današnja izložba jeste prilika za to, da vidimo kako mladi doživljavaju taj dan, da generacije koje dolaze vole i slave Republiku Srpsku, na svima nama je obaveza da mladim ljudima kažemo i dokažemo šta nam znači Republika Srpska, da je slavimo vječito, da podstičemo mlade ljude da ovdje ostaju, da se rađaju djeca a mi koji vršimo funkcije imamo vječito obavezu da stalno popravaljamo uslove života kako bi se to istinski i moglo dešavati – istakao jeStevanović.

Izložbu na kojoj su izloženi najbolji od pristiglih likovnih radova otvorio je Damjanović. Malešević, Damjanović i Stevanović su na Svečanoj akademiji uručili nagrade autorima najboljih likovnih i literarnih radova, dok su prigodan programa u okviru akademije priredili profesori, nastavnici i učenici zvorničkih osnovnih i srednjih škola.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se