23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Škola za trudnice u Domu zdravlja Zvornik

Budućim majkamav na raspolaganju je “Škola za trudnice” koja će raditi u okviru Službe za zdrastvenu zaštitu žena u Domu zdravlja Zvornik.

Prema riječima,  načelnika službe  dr Aleksandra Pažina, ova škola je od velikog značaja kako za zdrastveno prosvjećivanje, tako i  za  edukaciju trudnica .

-Siguran sam, da će se, tokom pohađanja naše škole, buduće majke osloboditi straha od toka trudnoće ali i samog porođaja. Tokom  škole će im biti razrješene sve njihove nedoumice vezane za trudnoću,  što će,  nadam se doprinjeti da se što veći broj žena lakše opredeljuje da postanu majke,  naglasio je dr Pažin.

Glavna sestra u službi zdrastve zaštite  žena  Snežana Maksimović Ristanović,  specijalista–strukovna babica je istakla da je veoma važno da buduće majke imaju pravi izvor informacija, a ne da do informacija, nekad i pogrešnih dolaze putem interneta.

-Mi ćemo u narednom periodu  organizovati rad sa trudnicama po grupama, zavisno od visine njihove  trudnoće, svakog utorka i četvrtka, u trajanju od 90 minuta. Pored toga planirana su i dva časa sa očevima, koji imaju veliku ulogu u životu svake trudnice  i njihova su podrška tokom  trudnoće, ali i prilikom rođenja djeteta, ističe Maksimović Ristanović.

Zamjenica direktora Doma zdravlja Bogdana Bodiroga je istakla da je  “Škola za trudnice“  potpuno novi iskorak u Zvorniku, gdje  kako je rekla do sada sličnih aktivnosti rada sa trudnicama nije bilo.  Ona je podsjetila da  zdrastvenu zaštitu za žene sa područja grada Zvornik i  okolnih mjesta pruža ginekološki tim  koga  čine  dva  ljekara specijalisti ginekologije i pet babica.

-Trenutno je registrovano 9000 žena koje  ostvaruju pravo na zdrastvenu zaštitu iz domena ginekologije u Domu zdravlja Zvornik, rekla je Bodiroga. Ona je naglasila da će rukovodstvo Doma zdravlja pratiti potrebe i interesovanje trudnica za ovom  školom i kako budu rasla njihova interesovanja i potrebe, nastojaće da šire postojeće kapacitete.

Adisa Isić buduća mama je istakla da joj je drago što Zvornik dobija školu za trudnice, gdje će moći da dobiju sve potrebne informacije, ali i savjete oko ishrane, vježbanja u trudnoći i slično. Jelena Simić koja čeka svoje peto dijete nije krila zadovoljstvo što će mlade majke imati pravo mjesto na kojem će razjasniti sve svoje dileme, kojih kako je rekla uvjek ima svaka trudnica.

Prošle godine, u porodilištu Opšte bolnice u Zvorniku, ostvaren je 661 porođaj.  Škola za trudnice je opremljena zahvaljujući Swiss stem cell bank iz Švajcarske, objavljeno je na sajtu ove zvorničke zdravstvene ustanove.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se