18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Rampa iz Španije: Stop za Kosovo u EU

Španija je dostavila pismo u obliku „non-pejpera“ pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu, u kom „stopira“ Kosovo.

Samo nedelju dana pre usvajanja Strategije proširenja EU na zemlje Zapadnog Balkana, Španija je dovela u pitanje ne samo strategiju već i ceo proces zbog oštrog suprotstavljanja uključivanju Kosova u bilo koji proces koji ostavlja utisak da se Kosovo tretira kao država, piše „Koha ditore“.

U pismu u obliku „non pejper“ koje je Španija dostavila pred usvajanje strategije proširenja na Zapadnom Balkanu i koji je dnevnik obezbedio, Španija se suprostavlja upotrebi termina WB6, što je skraćenica sa šest zemalja Zapadnog Balkana, i ističe da „Kosovo nije deo procesa proširenja“, piše „Koha ditore“.

Ako se uzmu u obzir primedbe Španije, prema navodima ovog dnevnika, onda Strategija proširenja EU, umesto podrške, još više gasi nade za poverenje u proces proširenja EU.

„U diplomatskim krugovima se pominje da Španija misli da se suprotstavi i učešću Kosova na Samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Sofiji“, piše „Koha“.

Prema rečima sagovornika „Kohe“ u Briselu, skraćenica WB6 se koristi za strategiju kako se ne bi „uznemirile“ zemlje koje nisu priznale Kosovo i u tekstu se te zemlje nazivaju partnerima EU.

Španija se suprotstavlja i korišćenju tog naziva.

Dnevnik konstatuje da je ovakav pristup Španije rezultat unutrašnjih problema s kojima se suočava i ide protiv svega što je do sada govorila o evropskim integrativnim procesima.

U „non-pejperu“ Španija tvrdi da je neophodno napraviti razliku između procesa proširenja EU i procedura i strategija za Zapadni Balkan, koji je deo zajedničke spoljne i bezbednosne politike (CFSP) i koja prati svoju logiku. Takođe, Španija smatra da proširenje ne treba posmatrati kao direktno sredstvo za rešavanje političkih problema u regionu Zapadnog Balkana.

„Treba da se dogodi suprotno, neophodno je da se prethodno prevaziđu ovi sukobi kako bi se omogućio proces proširenja“, naveli su predstavnici Španije.

U pismu se predstavnici Kosova — koje se pominje uz fusnotu, pozivaju da unaprede ostvarivanje standarda koji su zacrtani u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, sugeriše se nastavak dijaloga između Kosova i Srbije podržan od strane Evropske unije, „pošto je nemoguće pronaći rešenje sukoba nametanjem unilateralnih rezultata“, piše Politika.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se