18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Puštena u rad dva obnovljena agregata u HE “Zvornik“

U hidroelekrani „Zvornik“ puštena je u rad dva revitalizovana agregata, čime je snaga tog postrojenja povećana za skoro 15 megavata. Projekat obnavljanja agregata finansiran je kreditom nemačke Razvojne banke KFW i vrednost investicije je 70 miliona evra, dok je glavni izvođač radova nemačka kompanija „Voith Hydro“, javlja RTS.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je prisustvovao puštanju u rad modernizovanih agregata A1 i A2, rekao je da se takvim projektima povećava snaga elektroprivrede Srbije, te da će HE „Zvornik“, kako kaže, raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, koji je prisustvovao puštanju u rad modernizovanih agregata A1 i A2, rekao je da se takvim projektima povećava snaga elektroprivrede Srbije, te da će HE „Zvornik“, kako kaže, raditi u punom sjaju narednih 40 godina.

 „Borimo se za svaki megavat, a EPS je sa 1,5 milijardi evra tekućih investicija lideru ovom delu Balkana što je značajno ne samo za elektroprivredu već za ukupnu srpsku ekonomiju“, istakao je ministar.

On je dodao je Srbija u velikom investicionom ciklusu i da će biti nastavljena modernizacija energetskog sektora.

„Naši planovi su ambiciozni. U Đerdapu počinjemo revitalizaciju petog agregata, nastavljamo radove u HE „Zvornik“ i „Bajina bašta“, a imamo niz planova za moravske i ibarske hidroelektrane“, rekao je Antić.

V. d. direktora EPS-a Milorad Grčić izjavio je da je obaveza tog preduzeća da sačuva, unapredi, izgradi i modernizuje elektroprivreda kako bi se Srbija približila propisima EU, ali i stabilizovala proizvodnju električne energije i „bila mirna u narednim decenijama“.

„Ovo je značajan dan za našu elektroprivredu jer se u Srbiji električna energija u najvećoj meri dobija iz termo sektora, iako je proizvodnja iz hidrosektora znatno isplativija i predstavlja zelenu energiju'“ ukazao je Grčić.

On je dodao da je do sada proizvodni kapacitet HE „Zvornik“ po agregatu uvećan za 15 odsto i da je planirano da se do kraja 2019. godine završi modernizacija sva četiri agregata čime će njihova ukupna snaga biti povećana za 30 odsto.

Direktor Borda direktora „Voith Hydro“ Leopold Heninger istakao je da je za tu kompaniju ovaj ugovor u ovom regionu koji im daje priliku da pokažu svoj rad i stručnu spremnost.

„Ovo je srpski, ali i evropski projekat koji finansira KFW. Zahvaljujem se našim lokalnim kompanijama koje su nam bile partneri u ovom projektu, a to su Elektromontaža, ELNOS, Institut ‘Mihailo Pupin’ i Institut ‘Nikola Tesla’ i mnogi drugi“, rekao je Heninger.

Dve trećine nemačkih investicija u energetski sektor 

Ambasador Nemačke u Srbiji Aleks Ditman naglasio je da energetski sektor u Srbiji ima važnu ulogu u srpsko-nemačkoj ekonomskoj saradnji i podsetio da Nemačka sarađuje sa EPS-om još od 2000.godine.

„Od ukupno 1,8 milijardi evra koje je Nemačka od 2000. uložila u srpsku privredu, dve trećine investicije bile su u energetskom sektoru. Naš zajednički angažman u oblasti energije doprinos je putu Srbije ka EU što je kancelarka Angela Merkel ponovila prošlog vikenda u Sofiji“, naveo je Ditman.

Revitalizovani agregati A1 i A2 su još prvog dana probnog rada, 12. decembra prošle godine, proizveli su 2.619 megavat-sati oborivši istorijski rekord u proizvodnji hidroelektrane koja je puštena u rad pre 63 godine.

Obnovljanje trećeg agregata počelo je 10. januara ove godine, a očekuje se da će ukupna proizvodnja električne energije nakon završene modernizacije HE „Zvornik“ na godišnjem nivou iznositi oko 70 miliona kilovat-sati.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se