15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Pohrlili na utvrđivanje očinstva, nakon rezultata izbiju i tuče

Otkad je u Čačku otvorena medicinska laboratorija u kojoj se prvi put u ovom dijelu Srbije može uraditi DNK analiza, za mnoge familije nema mira i ne prestaje interesovanje za utvrđivanjem očinstva.

U Čačak po potvrdu da su zaista očevi svoje djece najviše dolaze, naravno, Čačani, ali i Ivanjičani, Požežani, Milanovčani… Zbog papira koji se dobija u ovoj laboratoriji pukli su mnogi brakovi, a bilo je i slučajeva da su se snaja, svekrva i sin zamalo poubijali pred medicinskim osobljem laboratorije.

Idu kući u modricama

Zaposleni u ovoj laboratoriji nisu željeli da komentarišu dogodovštine iz ordinacije, ali kažu da analizu te vrste rade i da ima interesovanja.

– Da bi se DNK analiza uspješno uradila, potreban je uzorak krvi oca i djeteta, ili bris sluznice tkiva, na šta se pacijenti najčešće odlučuju. Izvještaj se čeka od 10 do 15 dana i rezultat, koji im uručujemo u zatvorenoj koverti, 100 odsto je pouzdan – rekli su u laboratoriji, dodajući da analiza košta 25.090 dinara.

Navala kad je pijačni dan

Iznenađeni smo interesovanjem ljudi sa sela. Petkom, kada je u Čačku pijačni dan, kada obave poslove, bake svrate do nas da vide kako sve to ide, jer kažu da su čule da je moguće utvrditi očinstvo. Interesantno je da u skoro 50 odsto slučajeva sinovi poslušaju majke i dovedu potomke radi testiranja.

U Ivanjici se još i danas prepričava slučaj u kome je svekrva insistirala na tome da se ova analiza uradi jer je sumnjala da njen sin nije otac djeteta.

– U ordinaciju su ušli svi zajedno, otac, sin, snaja i svekrva, a u istom sastavu su otišli i da preuzmu rezultate. Kada su dobili rezultat, snaja i svekrva su se u ordinaciji otimale oko koverte, pobile su se, a da nije bilo prisebnih laboranata, one bi jedna drugoj kosu počupale. Svekrva je po svoj prilici izvukla deblji kraj jer se u Ivanjicu vratila u modricama. Ispostavilo se da dečak jeste njen unuk, ali izgleda da je i sama sumnja doprinjela da se taj brak raskine – kaže blizak rođak ove porodice.

Kažu da od nekoliko desetina obrađenih slučajeva najmanje trećina sazna da nisu očevi svoje djece. Uglavnom su to bračna nevjerstva sa drugim i trećim djetetom.

Kad tate plaču

– U tim situacijama očevi najčešće djecu dovode sami, bez znanja majki. Ujutro kada ih vode u vrtić, dovedu ih i mi uzmemo bris iz nosića ili usta. Kasnije, oni takav postupak supruzi vrlo lako pravdaju navodnim zahtjevom iz vrtića da se uradi bris grla zbog prehlade, a zapravo se radi DNK analiza. Bilo je vrlo potresnih i teških scena – kažu u laboratoriji.

Zanimljivo je da su u velikom broju slučajeva svekrve one koje najpre izraze sumnju da unuci koje odgajaju nisu njihove krvi.

Hrvatska i BiH

Čačani ne zaostaju od državnog ili projseka u regionu kad je riječ o bračnoj avanturi sa doživotnim posljedicama. U Hrvatskoj i BiH je prošle godine rađeno istraživanje na ovu temu i ispostavilo se da svaki peti testirani muškarac nije biološki otac djeteta.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se