14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Oficiri napuštaju OS BiH

Oružane snage BiH (OS BiH) suočene su sa osipanjem rukovodećeg vojnog kadra jer oficiri masovno napuštaju službu na osnovu zahtjeva za prijevremeno penzionisanje po izuzetnim uslovima.

Na taj način ostvaruju maksimalnu penziju od 2.182 KM. U posljednje dvije godine penzionisalo se već oko 100 oficira, a prije nekoliko dana zahtejv Ministarstvu odbrane BiH podnijelo je njih još 20, o čemu će odluku uskoro morati donijeti članovi Predsjedništva BiH.

Riječ je o brigadirima prosječne starosti od 40 do 45 godina, od kojih je većina vojnu misiju služila u inostranstvu, a penzionišu se po osnovu Zakona o OS BiH, prema kojem oficiri sa 20 radnog staža, bez obzira na godine starosti, mogu biti poslani u penziju.

Kada su u pitanje otpušteni vojnici OS BiH, koji su mimo volje napustili službu sa 35 godina starosti, njihova penzija je oko 350 KM. Međutim, i za ovih 350 KM izborili su se nakon što su pune dvije godine tražili od BiH i federalne vlasti da ih ne ostavi na ulici, bez primanja, jer su im nakon što su otpušteni bile i obećane penzije. Dobili su ih tek nakon masovnih protesta ispred Parlamenta BiH, pie Blic.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se