8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Neizdavanje računa zatvorilo 581 radnju u RS

BANJALUKA – Inspektori Poreske uprave Republike Srpske su u 2017. godini izvršili ukupno 3.370 kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.620 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1.143.770 maraka.

„Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za 581 poreskog obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, što je za 37 objekata više nego u 2016. Godini“, navedeno je u saopšrenju Poreske uprave RS.

Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u 2017. godini privremeno zatvoreno na teritoriji koju pokriva Područni centar Poreske uprave RS u Banjaluci, i to ukupno 203 objekta.

„Inače, na području ovog područnog centra Poreske uprave RS je izvršeno i najviše ovih kontrola, te je postignut i najveći finansijski efekat nakon izvršenih kontrola“, stoji u saopštenju.

Kada je u pitanju broj privremeno zatvorenih objekata po ostalim područnim centrima Poreske uprave RS, godišnji podaci pokazuju da su na teritoriji PC Istočno Sarajevo privremeno zatvorena 103 objekta, na području PC Bijeljina 80, na području PC Prijedor 73, zatim na području PC Doboj 69, te na području PC Zvornik 35, a na teritoriji PC Trebinje je u 2017. godini privremeno zatvoreno 18 objekata na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Pored toga, inspektori Poreske uprave RS su u 2017. godini ukupno otkrili i 129 neprijavljenih radnika, od čega su samo prilikom kontrola evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa pronađena 73 neprijavljena radnika.

Podsjećamo da je Poreska uprava RS u toku 2017. godine u dva navrata, i to polovinom i krajem godine, provela promotivnu kampanju „Korak preduzmi, račun uzmi“ koja je sprovedena na većem broju elektronskih i štampanih medija u RS i čiji je cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

„Dakle, tada je pored preventivnog djelovanja kroz promotivne video spotove, radio džinglove, edukativne tekstove i poruke u štampanim i elektronskim medijima u okviru ove kampanje bio i pojačan rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, a koji su kontrolisali poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze, sa ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge“, navode u Poreskoj upravi RS.

Napominju da će kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa u 2017. godini su provođene radnim danima i vikendom, i to u tri smjene, te će sa takvom praksom biti kontinuirano nastavljeno i u 2018. godini.

„S tim u vezi, naglašavamo da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno, i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza. Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje roba ili usluga“, navedeno je.

Poreska uprava RS ovim putem još jednom poziva poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane poziva da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontakt@poreskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se