15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Krijumčari heroina zaobilaze BiH zbog loših puteva

SARAJEVO – Krijumčari heroina u velikom dijelu zaobilaze BiH zbog loše putne komunikacije i konfiguracije terena, navodi se u Državnoj strategiji nadzora nad opojnim drugama, sprečavanja i suzbijanja zloupotrebe opojnih droga u BiH.

„Zbog toga se heroin uglavnom krijumčari u kamionima i autobusima koji idu iz jugoistočne Azije u Tursku, Bugarsku, Srbiju i Hrvatsku“, stoji u strategiji i ističe se da je BiH u međunarodnom prometu narkotika ostala i dalje uglavnom tranzitna zemlja, preko koje se odvija krijumčarenje opojnih droga ka većim potrošačkim centrima u zapadnoj Evropi. Navodi se da su, pored ograničenog tržišta u BiH, razlozi za „prebacivanje“ opojnih droga dalje prema zapadu u dobiti koja je daleko veća pri preprodaji u zemljama EU, pišu Nezavisne novine.

Produkti kanabis, heroin i sintetičke droge su i dalje najčešće droge u BiH, u smislu njihovog krijumčarenja i njihove upotrebe. Marihuana je pogodna za proizvodnju i na području BiH, a plantaže marihuane i vještačke laboratorije za proizvodnju marihuane pronađene su u različitim krajevima BiH“, konstatovano je u strategiji. Dodaje se da najveći dio marihuane na područje zemalja Balkana stiže iz Albanije, jer su tamo najpovoljniji uslovi za proizvodnju i najniže cijene. Takođe se ističe da je posljednjih godina povećana količina oduzete genetski modificirane marihuane skanka.

Podaci koji se navode u strategiji pokazuju da organizovane kriminalne grupe međusobno sarađuju na području BiH, ali i izvan njenih granica, posebno sa kriminalnim grupama koje djeluju na području bivše Jugoslavije. Broj registrovanih krivičnih djela zbog zloupotrebe opojnih droga u BiH u 2016. godini je 1.481 i u porastu je u odnosu na prethodnu godinu, kada ih je zabilježeno 1.325, što je povećanje od 11,77 posto. Prema podacima policijskih agencija i institucija, ova krivična djela počinilo je 1.549 osoba, što je za 5,51 posto više počinitelja nego 2015. godine.

Prosječna starost liječenih ovisnika u BiH je, kako se navodi u strategiji, 35 godina za muškarce i 32 godine za žene. Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, ukupan broj ovisnika koji se nalaze na liječenju i rehabilitaciji u ustanovama i terapijskim zajednicama u 2015. godini bio je 2.115.

Ovu strategiju nedavno je usvojilo Vijeće ministara, koje je naložilo Ministarstvu bezbjednosti BiH da je uputi u parlamentarnu proceduru. U strategiji su predložene mjere koje će omogućiti da se kroz preventivne aktivnosti, koje će uključiti nevladine organizacije, medije, obrazovne institucije te dobru i kvalitetnu saradnju svih policijskih agencija u BiH i kreiranje preventivnih programa, smanji broj onih koji distribuiraju, preprodaju i upotrebljavaju opojne droge. Strategija predviđa i razvijanje programa prevencije zloupotrebe opojnih droga u saobraćaju, na radnom mjestu, u kazneno-popravnim zavodima, te će omogućiti usavršavanje stručnih kadrova u vladinim institucijama i organizacijama civilnog društva, ali i rehabilitacionim centrima. Predviđeno je i jačanje koordinacione uloge i administrativnih kapaciteta Odsjeka za suzbijanje i zloupotrebu opojnih droga.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da je, nakon usvajanja strategije, obaveza svih policijskih agencija u BiH u skladu sa svojim nadležnostima da donesu vlastite akcione planove vezane za njeno provođenje. „Radna grupa koja je radila strategiju će, najvjerovatnije na narednoj sjednici, od Savjeta ministara BiH dobiti mandat da kao nadzorno tijelo prati implementaciju“, rekao je Mektić, koji smatra da dosad nije bilo uloženo dovoljno napora u borbi protiv zloupotrebe droge s obzirom na to da su postignuti rezultati na nivou uličnih dilera i sitnih preprodavaca narkotika.

„Treba doći do narko-bosova i tek tada bismo presjekli neki kanal krijumčarenja narkotika i napravili ozbiljne rezultate“, zaključio je Mektić.

Uništeno 550 kilograma droge

Prema podacima Ministarstva pravde BiH o presuđenim predmetima za krivična djela, a u vezi sa zloupotrebom opojnih droga, u 2013. godini registrovano je 320 izrečenih presuda, u 2014. godini 372 presude, u 2015. godini 380 presuda, a u 2016. godini 352 presude.

U posljednjem uništavanju oduzetih opojnih droga po naredbi Suda BiH, u maju 2015. godine, uništeno je oko 550 kilograma različitih opojnih droga (marihuane, heroina, amfetamina, kokaina i drugih).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se