18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Istorijski“ susret u Istanbulu: Ne dirajte Srpsku i — mirna Bosna!

Turska shvata da je u ovom momentu Srbija faktor stabilnosti koji može da utiče na to da li će se nešto rešiti ili ne, ocenjuju analitičari trojni sastanak Srbija—Turska—BiH u Istanbulu. Ankari nije stalo da udovolji Bakiru Izetbegoviću već da brine o potrebama Bošnjaka.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH i Dejtonski sporazum, a jedino što traži od Bošnjaka je da se i Srbi u Republici Srpskoj i u ostalim delovima u BiH osećaju sigurno.“ Ovo je predsednik Srbije izjavio posle razgovora u Istanbulu sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom i bošnjačkim članom Predsedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Izjavu posle sastanaka dao je i član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je sastanak nazvao istorijskim, naglašavajući da je predsednik Srbije rekao i da „nikada više Bosna i Hercegovina neće imati problema sa Srbijom“.

Predsednik Srbije izjavio je i da je imao vrlo otvorene razgovore sa Izetbegovićem, kao i da je turskom predsedniku zahvalan na trudu.

„Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Dejtonski mirovni sporazum, sve što od Bošnjaka tražimo jeste da se i Srbi u Republici Srpskoj i drugde u BiH osećaju sigurno. Kako mi ne želimo da urušavamo vaš teritorijalni integritet, molimo vas da i vi imate takav odnos prema Republici Srpskoj, koja je ’Dejtonom‘ stvoreni entitet na teritoriji BiH“, izložio je predsednik Srbije.

Vučić je novinarima rekao i da je sa Izetbegovićem razgovarao i o sveukupnim odnosima Srba i Bošnjaka, kao i o odnosima u BiH, odnosima Srbije i BiH.

„Najvažnije za ljude je da sam uveren da ćemo uspeti zajedničkim naporima da obezbedimo trajan i siguran mir i za srpski narod, ali i za Bošnjake i za Hrvate i za sve druge koji žive na teritoriji BiH. Naš je dogovor da šta god da se dešava i kako god da se dešava — mir i stabilnost moraju da budu sačuvani“, istakao je Vučić i dodao da je to veoma važno jer, sve što postižete, možete da postižete samo ako imate mir i sigurnost.

On se na konstataciju novinara da je u Istanbulu nedavno bila i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i na pitanje da li Turska može relaksirati odnose u regionu, još jednom zahvalio predsedniku Erdoganu na porukama koje je izneo i u Novom Pazaru, a koje su, ocenio je, bile znatno drugačije od onih od pre sedam i osam godina.

Kako je rekao, uvek je spreman da se odazove svakom pozivu na razgovor, da je izuzetno važno da se razgovara, te da ne vidi nikakav problem u tome što neki ljudi imaju svoje interese na Balkanu, „a da to nismo mi i Hrvatska i BiH…“

„Mi znamo šta je naše, svi znaju sve i to je uvek dobrodošlo“ dodao je Vučić.

Teme trilateralnog sastanka Turska—BiH—Srbija, koji je održan iza zatvorenih vrata, bila je i ekonomija, tačnije trasa puta Sarajevo—Beograd. Osim političkih poruka i ekonomskih dogovora, ovaj susret je interesantan jer dolazi u godini kada se u BiH održavaju opšti izbori u BiH.

Da li je ovo zaista istorijski sastanak, kako tvrdi Izetbegović, koji vodi ka trajnom miru Bošnjaka i Srba?

Dr Stevica Deđanski za Sputnjik naglašava da je Erdogan dominantna figura u islamskom svetu koji je naslonjen na nas i koji je nama bitan.

„U tom svetlu mi treba i da gledamo ovaj sastanak koji je organizovan da svojim uticajem promeni tok stvari koje se sada dešavaju. Činjenica da je na sastanak pozvan predsednik Srbije ukazuje da Turska shvata da je u ovom momentu Srbija taj faktor stabilnosti koji može da utiče na to da li će se nešto rešiti ili ne, ali pametnom politikom — ne politikom sile. To na neki način i pokazuje da uviđa jačinu Srbije, a sa druge strane pokazuje i te dobre odnose koje na ličnom nivou imaju Erdogan i Vučić“, objašnjava naš sagovornik.

Učešće Bakira Izetbegovića na ovom sastanku, koji faktički posle izbora u BiH više neće moći da ima visoku političku funkciju, Deđanski objašnjava činjenicom da je on stari poverenik Turske na Balkanu, iako nema više nikakvo političko uporište među građanima.

„Ali činjenica je da ima među ekstremistima. Mislim da će turski predsednik pokušati da iskoristi priliku da smanji tenzije koje ti ekstremisti mogu da naprave jer njemu ipak nije najvažnije da Bakir Izetbegović bude zadovoljan, već da bošnjački narod bude zadovoljan i u dobrim odnosima sa Srbijom“, kaže Deđanski.

Naš sagovornik kaže da ovaj susret treba gledati i u svetlu sve boljih odnosa srpskih i hrvatskih političara u BiH, kao i da je ovo još jedan pokušaj da se odblokira proble izbora, koji postoji između bošnjačke i hrvatske strane, a zbog koje je nedavno Tursku posetila i hrvatska predsednica.

Jedna od tema ovog sastanka bila je i konačna granica između BiH i Srbije. Vučić je po dolasku u Istanbul rekao da će se čuti i interesi Srbije, ali i interesi Turske. Podsećanja radi, Turska je u poslednje vreme ekonomski veoma prisutna u Srbiji, čime je i interes Turske veći i da između Bošnjaka i Srba budu dobri odnosi.

 

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se