9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Hrvati napustili salu zbog govora rabina

Skandal na konferenciji OEBS u Rimu posvećenoj borbi protiv antisemitizma i sećanju na holokaust: Hrvatska delegacija napustila salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema Mei Laua

Hrvatska delegacija izazvala je skandal na Konferenciji o borbi protiv antisemitizma u organizaciji OEBS u Rimu. Oni su napustili plenarnu salu tokom završnog govora predsedavajućeg Saveta Jad Vašema rabina Izraela Mei Laua!

lgLau, koji je bio glavni rabin Izraela i preživeli iz nacističke fabrike smrti logora Buhenvald, svoj govor je fokusirao na pitanje „Gde?“. Pitao je: „Gde ste se nalazili kada su se činili zločini, i gde se nalazite kada se ponovo budi mržnja?“

Te reči su očigledno zasmetale predstavnicima Hrvatske koji su, umesto da sa drugim članicama OEBS osude antisemitizam i sve druge oblike mržnje prema drugoj naciji, veri i rasi, izašli i ostavili praznu stolicu.

To je drugi slučaj u svega nekoliko dana da Hrvatska izbegava suočavanje sa istinom o genocidu u Drugom svetskom ratu, nakon što su se usprotivili srpskoj izložbi o zločinima NDH nad Srbima i Jevrejima, koja je organizovana u zgradi UN u Njujorku.

Prethodno, govoreći na konferenciji OEBS, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je u Rimu da Srbija snažno osuđuje sve oblike rasizma i ksenofobije, uključujući antisemitizam:

Srpski šef diplomatije je istakao i značaj izložbe „Jasenovac – pravo na nezaborav“, koju je otvorio 25. januara u zgradi UN u Njujorku, a koja dokumentuju stravično stradanje Srba, Jevreja i mnogih drugih naroda podvrgnutih sistematskom uništenju od strane ustaškog režima NDH, pišu Novosti.rs.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se