18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

BiH u Tursku izvezla zaraženo meso

Oko 20 tona junetine iz Bosne i Hercegovine zaustavljeno je na granici Turske, jer je otkriveno da je meso zaraženo opasnom bakterijom Escherichia coli.

Turski inspektori su zaustavili uvoz mesa na graničnom prijelazu Kapikule. Životinje su pregledane 24. avgusta 2017. godine, a potvrda je stigla 29. avgusta, prenosi CNN Turk.

Generalni direktorat za meso i mlijeko Turske odmah je upozoren na zatrovano meso iz BiH. Zanimljivo je, da je meso uvezeno od jedne bh. kompanije za koju je garantovao Savjet ministara BiH.

– Meso je bilo pozitivno na bakteriju E. Coli O157, a pregledano je na kamionima koji su stigli do turske granice prema potpisanom ugovoru. Glavni inspektor potpisao je dokument kojim se zabranjuje uvoz, nakon što je potvrđeno da je meso opasno za ljudsku upotrebu – napominju iz turske inspekcije.

Faksimil nalaza turskih inspektora o zaraženom mesu Foto: CNN Turk

Iz Generalnog direktorata za meso i mlijeko Turske zatraženo je da Ministarstvo za poljoprivredu i ruralni razvoj Turske bude informisano o ovom programu, kao i o odluci da meso bude uništeno.

Pet mjeseci nakon što je otkriveno, 5. januara 2018. godine, pismo namjere o uništenju mesa potpisao je šef Odsjeka za kupovinu i proizvodnju u Generalnom direktoratu za meso i mlijeko Turske Sami Cüceloğlu.

Problem s izvozom mesa u Evropsku uniju u decembru prošle godine istaknut je na sjednici Spoljnotrgovinske komore BiH.

Bakterija Escherichia coli O157. može izazvati opasne bolesti probavnog sistema i bubrega, a kod djece mlađe od pet godina može izazvati i smrt. Riječ je o jednoj od najopasnijih patogenih bakterija životinjskog porijekla.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se