Za dva dana evidentirano 112 alkoholisanih vozača

ZVORNIK – Na području Policijske uprave Zvornik, 22.12. i 23.12.2017. godine realizovana je regionalna akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa akcentom na kontrolu prisustva alkohola u organizmu, saopšteno je iz Policijske uprave Zvornik.

Tokom navedene akcije, policijski službenici Policijske uprave Zvornik su kontrolisali 348 učesnika u saobraćaju, od kojih je 112 sankcionisano. Od ukupnog broja kontrolisanih vozača, 254 vozača su podvrgnuta kontroli prisustva alkohola u organizmu, od kojih je kod 46 utvrđeno prisustvo alkohola u organizmu.

Kod pet (5) vozača utvrđeno je prisustvo alkohola preko 1,5 g/kg, koji su lišeni slobode i zadržani do istrežnjenja ili oporavka. Pored toga, sankcionisano je i 66 ostalih prekršaja.

Na osnovu Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za vozače koji upravljaju vozilom sa koncentracijom alkohola u krvi većom od 0,3- 0,8 g/kg predviđena je novčana kazna u iznosu od 50,00 KM i više, sa koncentracijom alkohola većom od 0,8-1,5 g/kg novčana kazna iznosi 100 KM i više, a preko 1,5 gr/kg od 400 KM i više.

S obzirom da nam predstoji period novogodišnjih i božićnih praznika koji je karakterističan po lošijim vremenskim prilikama ali i po konzumiranju veće količine alkohola od strane učesnika u saobraćaju, slične akcije biće provedene i u narednom periodu.

Policijska uprava Zvornik apeluje na vozače motornih vozila da poštuju zakonske odredbe, prilagođavaju vožnju uslovima na kolovozu, da ne počinju vožnju i ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i tako zaštite sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju.

Back to top button