8.1 C
Zvornik
19. април 2024.

U Vlasenici uhapšene tri osobe zbog ratnog zločina

ISTOČNO SARAJEVO – Tužilaštvo BiH saopštilo je da su na području Vlasenice i Han Pijeska uhapšeni osumnjičeni za ratni zločin u mjestu Luke kod Vlasenice.

Riječ je o Kosorić Miletu, (1953.) nekadašnjem komandantu Vlaseničke brigade Drinskog korpusa VRS, Garić Radetu, (1974.) nekadašnjem komandiru Interventnog voda Vlaseničke brigade VRS i Tešić Momčilu, (1963.) nekadašnjem vojnom policajcu Vlaseničke brigade VRS.

Hapšenje su, po nalogu Tužilaštva, izvršili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH.

Iz Tužilaštva BiH napominju da su na području Han Pijeska i Vlasenice u toku pretresi objekata koje koriste osumnjičeni Kosorić i Garić.

Osumnjičeni su pod istragom Tužilaštva BiH zbog ratnog zločina, odnosno, događaja u u mjestu Luke kod Vlasenice koji se odnose na prisilno izdvajanje civila iz konvoja koji su napuštali zaštićenu zonu Srebrenica u julu 1995. godine, te zatvaranje odvojenih civila u školi, odakle su odvedeni na lokalitet Mršića i Jarovlja, gdje su ubijeni.

Iz Tužilaštva napominju da je na lokalitetu Mršića nakon rata pronađena masovna grobnica sa posmrtnim ostacima ubijenih, te da je prema prikupljenim dokazima na ovim lokalitetima ubijeno je najmanje 30 lica.

U odnosu na osumnjičenog Garića istraga se provodi i za događaje iz perioda od 1992. do 1995. godine na području Vlasenice, a koji se odnose na počinjene ratne zločine protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, odnosno na mučenja, zlostavljanja, silovanja i ubistva žrtava bošnjačke nacionalnosti na tom području.

Nakon hapšenja, osumnjičeni će biti privedeni postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, mjera zabrane kao i ostalim aktivnostima u skladu sa zakonom, dodaje se u saopštenju.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se