10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Plenković: Želimo da Hrvati budu ravnopravni u BiH

MOSTAR – Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković rekao je danas u Mostaru da Hrvatska želi da Hrvati u BiH zajedno sa druga dva konstitutivna naroda i ostalima budu ravnopravni u punom smislu te riječi, te da će Hrvatska učiniti sve u okviru svojih mogućnosti da to pomogne.

“Želimo da hrvatske političke stranke u izbornoj godini u BiH pokažu jedinstvo, koheziju i da se pripreme za izbore”, istakao je Plenković nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem i predstavnicima hrvatskih političkih opcija u BiH u Mostaru.

On je rekao novinarima da je njegova ključna poruka da je Hrvatska prijatelj i partner BiH.

“To dokazujemo kontinuirano, zajedničkim sjednicama Vlade Hrvatske i Savjeta ministara, stalnim povećanjem međusobnih ulaganja i angažovanjem na svim nivoima saradnje, a posebno snažnom i čvrstom podrškom na evropskom putu BiH”, rekao je Plenković.

On je ponovio da Hrvatska želi pomoći BiH, te da se treba okrenuti budućnosti i voditi računa o tome da opstanak hrvatskog naoda u BiH bude trajna zadaća Hrvatske i kontekst međusobnih odnosa Hrvatske i BiH.

“Solidarnost i podrška Hrvatima koji žive u BiH ili Hrvatskoj je čvrsta i takvu politiku ćemo voditi”, poručio je Plenković.

On je rekao da Hrvatska priznaje presudu Haškog suda rukovodstvu “Herceg-Bosne”, ističući da se ona ne odnosi na državu Hrvatsku ni na hrvatski državni vrh.

“To je sud koji utvrđuje odgovornost pojedinaca. S toga i u odgovoru Suda na naš zahtjev stoji da nije utvrđena nikavka odgovornost državnog vrha Hrvatske u to vrijeme. Naš stav je jasan – presuda se poštuje, a da li smo zadovoljni određenim dijelom, tu možemo reći da nismo”, naglasio je Plenković.

Plenković je izrazio žaljenje i saučešće žrtvama zločina koji su navedeni u presudi “Prliću i ostali”, ali i svim ostalim žrtvama ratnih zločina koji su se dogodili u BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se