18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kašalj kao rukom odnesen

Dolazi zima… Djeca su odavno spremna za školski raspust, skijanje, sankanje, a odrasli za novogodišnje praznike. Ipak, zimsko vrijeme, osim neradnih dana, praznikovanja, okićenih ulica i štandova veoma često donosi prehladu, gripu i neizbježan kašalj.

U tradiciji naših predaka nalaze se biljke koje su se stotinama godina koristile u borbi protiv svih vrsta kašlja. Danas, sve one, udružene sa savremenom medicinom, pronašle su put za brz i siguran prestanak kašlja.

Tako jagorčevina i timijan svojim aktivnim djelovanjem olakšavaju tegobe praćene produktivnim kašljem. Ekstrakti ove dvije biljke spojene zajedno još efikasnije razređuju gust bronhijalni sekret i olakšavaju iskašljavanje. Timijan ispoljava i protivupalno djelovanje pa će doprinijeti ubrzanju oporavka disajnih puteva.

Nasuprot produktivnom kašlju stoji suv, uporan i nadražajan kašalj, koji neke osobe muči i mjesecima, ali zajedničkim djelovanjem bijelog sljeza i kamilice taj period će se znatno smanjiti. Korijen bijelog sljeza i ekstrakt kamilice tradicionalno se koriste protiv suvog kašlja. Sluzi bijelog sljeza oblažu sluzokožu ždrijela i na taj način se smanjuje iritacija grla. Sastojci kamilice pojačavaju povoljno dejstvo sluzi bijelog sljeza i djeluju protivupalno.

Ovakva kombinacija sastojaka je veoma korisna kao zaštita ždrijela, kako kod preosjetljivosti na zagađenja vazduha, kao što su dim i smog, tako i na suv vazduh u zatvorenim prostorijama.

Pušački kašalj je tegoba koja prati pušače tokom cijele godine, bez obzira na vremenske prilike ili neprilike. Ekstrakti jagorčevine, timijana, ehinacee, meda, ulja eukaliptusa i anisa dokazano pomažu u održavanju zdravlja disajnih puteva i olakšavaju iskašljavanje. Takođe, dodatkom vitamina A, E i C jača se imunitet i pomaže regeneracija sluznice disajnih puteva koja je nadražena zbog uticaja duvanskog dima.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se