-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Gripa nema, ali lome prehlade

Zbog respiratornih virusnih infekcija mnogi traže lekarsku pomoć. Kod starijih oslabljenog imuniteta infekcije obično prelaze u upalu bronhija i pluća

U lekarskim ambulantama masovno se traži pomoć zbog respiratornih virusnih infekcija. Tegobe, poput upale grla, kašlja, zapušenog nosa i povišene telesne temperature, uglavnom traju tri dana. Lekari navode da se zbog čestih i naglih promena spoljne temperature na virusne često nadovezuju i bakterijske infekcije, a nije retka ni pojava proliva i povraćanja. Virusa gripa, zasad, još nema.

– Respiratorne virusne infekcije u ovo doba godine su u porastu – kaže dr Snežana Despotović Kušljević iz Doma zdravlja Palilula. – Pacijenti bi pomoć lekara trebalo da potraže tek ako simptomi prehlade traju duže od tri dana, jer tek tada može da se utvrdi da li su se pojavile i bakterije ili se virus proširio na pluća.

Doktorka Kušljević kaže da bi prvih dana, kada je prisutna temperatura, trebalo da se miruje, unosi što više tečnosti i lagane hrane bogate vitaminima i mineralima.

Doktorka Mirjana Ninković iz Doma zdravlja Čukarica kaže da je broj pacijenata koji dolaze kod lekara zbog prehlade uobičajen za ovo doba godine. Međutim, kako napominje, ove sezone respiratorni virusi su često udruženi sa enterovirusima i zbog njih dolazi i do pojave proliva i povraćanja:

– Udruženim infekcijama naročito su skloni pacijenti sa oslabljenim imunitetom, dok se respiratorne infekcije obično komplikuju kod onih pacijenata koji pate od hroničnih upala sinusa i od astme.

Oslabljeni imunitet najčešće imaju osobe starije životne dobi i kod njih virusna upala gornjih disajnih puteva obično prelazi u upalu bronhija i upalu pluća.

– Kod postavljanja dijagnoze vrlo je važno da se u obzir uzmu životna dob pacijenta i od kojih hroničnih bolesti boluje – kaže dr Nevenka Dimitrijević iz Doma zdravlja Voždovac. – Kod starijih osoba respiratorni virus prvih dana uopšte ne mora da daje simptome zbog slabe reaktivnosti organizma, već se bolest ispolji kao bronhitis ili bronhopneumonija.

Doktorka Dimitrijević kaže da je osnovno da se pacijentu poslušaju pluća i pregleda grlo, saslušaju tegobe i uzme anamneza. Ako je lekar u nedoumici da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj upali disajnih organa, pacijent se upućuje na analizu krvne slike i leukocitarnu formulu na osnovu koje se određuje terapija antibioticima.

Epidemiolog dr Leposava Garotić Ilić, iz Zavoda za javno zdravlje Beograda, kaže da je početkom ovog meseca u glavnom gradu zabeleženo 14.800 akutnih respiratornih infekcija. Od tog broja čak 60 odsto pacijenata je starije od 19 godina. Od 52.660 doza vakcina protiv gripa koje su distribuirane po beogradskim domovima zdravlja utrošeno je 93 odsto.

KAŠALJ

Jedan od pratećih simptoma respiratornih infekcija je kašalj koji može da potraje i mesec dana. Kao svaki refleks, kašalj započinje nadražajem koji ga pokreće, a to su najčešće infekcija i alergija. Suvi kašalj javlja se kod prehlada i gripa, usled oštećenja sluznice grla, ali bez izbacivanja sekreta. Produktivni kašalj prati infekcija respiratornog sistema, tada dolazi do stvaranja sekreta. Kašljem i iskašljavanjem se eliminiše nagomilani sekret čime se čiste respiratorni putevi.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se